Up 2 Date

OM onderzoekt 33 zelfmoorden met zelfdodingspoeder 'Middel X'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM onderzoekt 33 zelfmoorden met zelfdodingspoeder 'Middel X'

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt 33 gevallen waarbij mensen zelfmoord hebben gepleegd met een zelfdodingsmiddel. Dat liet de officier van justitie weten tijdens de rechtszaak tegen Alex S. Hij wordt ervan verdacht het middel te hebben verkocht aan honderden mensen.

Gebruik is in 15 gevallen bewezen

Tijdens de rechtszaak tegen S., die vandaag van start ging, bleek dat alle 33 mensen die zelfmoord hebben gepleegd het zelfdodingsmiddel bij hem hebben gekocht. Aanvankelijk ging justitie ervan uit dat slechts zes mensen zelfmoord pleegde met behulp van 'Middel X'. Het onderzoek van het OM moet uitwijzen of in alle gevallen van suïcide het zelfdodingsmiddel daadwerkelijk gebruikt is. Bij in ieder geval 15 mensen is bewezen dat ze het poeder hebben gebruikt dat ze van S. hebben gekocht.

Vrijlating

De 28-jarige uit Eindhoven werd in juli aangehouden. Volgens justitie zou hij het middel tussen begin 2018 en juni 2021 aan zo'n 700 mensen hebben verkocht. De man wordt verdacht van overtreding van de Geneesmiddelenwet en witwassen. Zijn advocaat vroeg om zijn vrijlating, omdat S. heeft beloofd dat hij het middel niet meer zou verkopen als hij vrijkomt. De rechtbank stond dat voorwaardelijk toe. Zo moet hij zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen bij de GGZ.

Zelfbeschikking rond sterfbed

S. was lid van de organisatie Coöperatie Laatste Wil (CLW) die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Vorige week werd ook al de Brabantse psycholoog Wim van Dijk gearresteerd nadat hij in een interview met de Volkskrant toegaf dat hij het dodelijke middel aan ruim 100 mensen met een sterfwens had verstrekt. Hulp bij zelfdoding is in Nederland ten strengste verboden. Artsen moeten bij euthanasie aan strenge zorgvuldigheidseisen voldoen en riskeren een celstraf tot maximaal 12 jaar als ze daar niet aan voldoen.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie