Naar homepage
Films, Series & TV

Programma 'Leven Voor De Dood' volgt jaar lang mensen met suïcidale gedachten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Programma 'Leven Voor De Dood' volgt jaar lang mensen met suïcidale gedachten

Presentator Patrick Lodiers komt met een nieuw programma voor BNNVARA waarin een aantal deelnemers hun suïcidale gedachten delen. Met het programma wil Lodiers meer aandacht geven aan het ernstige thema.

Leven Voor De Dood

Het programma Leven Voor De Dood volgt een jaar lang Simone, Roland, Chantal, Mees en Rudy. De deelnemers geven een kijkje in hun turbulente leven en de kijker ziet hun mooie momenten en ook hun meest donkere gedachten. Het is volgens hen belangrijk om over hun worstelingen te vertellen.

Quote

Als er ook maar één iemand is die na dit programma open durft te zijn over de strijd die zich in zijn of haar hoofd afspeelt, zich kwetsbaar durft op te stellen, eventueel hulp durft te vragen en zich niet langer alleen voelt, is mijn doel bereikt

Deelnemer Mees (25)

Zware gesprekken

Lodiers zette zich al eerder in voor zelfdoding en organiseerde een thema-avond dat tevens het startschot was voor het zelfmoordpreventie platform 113-online. Het thema zelfdoding heeft de presentator sindsdien niet losgelaten. De presentator voerde zware gesprekken met de deelnemers, zoals met één van de jongens met wie hij op het terras zat. "Tijdens de opnames zat ik met een van de jongens op een terras. Hij zei: ‘Kijk. Zie je die mensen? Die zijn allemaal gelukkig. En deze wereld is gemaakt voor die mensen. Niet voor mensen zoals ik die eigenlijk al met één been in het graf staan.’ Ik was stil en hij werd er eigenlijk zelf ook stil van. En zo voer ik vele gesprekken en dat wordt het programma Leven voor de dood", geeft de presentator alvast een inkijkje.

Quote

Vijf mensen per dag plegen zelfmoord en meer dan 100.000 mensen per jaar doen een poging. Al die mensen kennen ook weer mensen. Kortom, vrijwel iedereen komt in aanraking met dit moeilijke thema. Toch wordt er weinig over gesproken. En dat terwijl erover praten ertoe kan leiden dat minder mensen tot zelfdoding overgaan.

Patrick Lodiers

Taboe doorbreken

Volgens Lodiers heerst er een taboe om over zelfdoding te praten, omdat het zo'n beladen thema is. Daarom vindt hij dit programma juist zo belangrijk. De oud-presentator van Over Mijn Lijk gaat naast de deelnemers ook in gesprek met mensen die zich met hart en ziel inzetten om zelfmoord te voorkomen. Zo gaat hij langs de vrijwilligers die dag en nacht de hulplijn van 113 bemannen en langs Thijs die zijn beste vriend aan zelfmoord verloor en een inspirerend evenement organiseert om aandacht te vragen voor preventie.


Het programma Leven Voor De Dood start woensdag 21 april om 21:30 uur op NPO 1.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie