FunX

Hoe Carlijn (24) op forums werd aangespoord om zelfmoord te plegen

foto: Ton Hazewinkelfoto: Ton Hazewinkel
  1. Newschevron right
  2. Hoe Carlijn (24) op forums werd aangespoord om zelfmoord te plegen

De 24-jarige Carlijn heeft verschillende keren een poging tot zelfmoord gedaan. Gelukkig is dat nooit gelukt en kan ze het nu nog allemaal navertellen. Carlijn zat op forums, waar ze met anderen sprak over zelfmoord. De mensen die ze daarop sprak, gaven haar tips voor het plegen van zelfmoord. Carlijn deed in Start met Fernando haar verhaal.

Carlijn (24) werd op verschillende forums aangespoord om zelfmoord te plegen

Niet lekker in haar vel

In een periode waarin Carlijn niet lekker in haar vel zat, kwam ze in contact met iemand die ook een slechte periode doormaakte. Samen met diegene had Carlijn veel gesprekken over trieste onderwerpen. Op die manier belandde ze op een website waar mensen elkaar aansporen om zelfmoord te plegen. "Eigenlijk heb je gewoon gesprekken met elkaar waarin je tips deelt over hoe je er een eind aan kunt maken. Je 'helpt' elkaar over die drempel heen."

Zelfmoordpogingen

Carlijn begon steeds meer suïcidale gedachtes te krijgen. Het ging uiteindelijk zo ver dat ze meerdere keren probeerde om zichzelf van het leven te beroven. Carlijn was vorige week te zien in Danny Op Straat. Daarin vertelt ze: "Via zo'n forum heb ik een keer een tip gehad hoe ik een einde kon maken aan mijn leven. Dat had ik diezelfde avond nog geprobeerd. Het scheelde toen geen twee minuten of ik was er nu niet meer geweest. Het was toen bijna gelukt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet begrepen voelen

Carlijn legt uit dat het voelde alsof alleen die mensen op de forums begrepen hoe zij zich voelde. "Ik was heel onzeker over mezelf en werd veel gepest. Ik was op zoek naar wie ik daadwerkelijk ben. Aangezien ik op vrouwen val, wist ik niet of ik mezelf mocht zijn. Ook de scheiding van mijn ouders speelde mee. Het was een mix van factoren."

Therapie

Tot haar blijdschap kwam het nooit zo ver en kan Carlijn alles nog navertellen. Ze liet zich op een gegeven moment opnemen en vond veel steun in het maken van muziek. "Ik begon muziek te schrijven om mijn gevoelens te kunnen uiten. Papier veroordeelt niet. Uiteindelijk merkte ik dat andere jongeren er ook wat aan hadden. Dat was heel fijn. Bezig zijn met muziek hielp heel erg. Ook ben ik in therapie gegaan. Op die manier leerde ik accepteren dat het oké is als je je soms slecht voelt."

Eigen platform

Inmiddels werkt Carlijn voor jeugdzorg en heeft ze het online platform Aanstichters opgericht. "Daarmee probeer ik een positieve en veilige plek te creëren. Als ik op social media jongeren zie die hele depressieve filmpjes delen, dan laat ik daaronder een positief berichtje achter en laat ik hen weten dat ze me altijd een berichtje mogen sturen. Het is soms confronterend om te zien, omdat ik het zelf heb meegemaakt. Ik denk dan: wow, kijk hoe ver ik nu ben gekomen en kijk hoe mooi het is dat ik andere mensen kan helpen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie