Up 2 Date

Brabantse psycholoog gaf ruim 100 mensen zelfdodingsmiddel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Brabantse psycholoog gaf ruim 100 mensen zelfdodingsmiddel

De Brabantse psycholoog Wim van Dijk heeft aan ruim honderd mensen een zelfdodingsmiddel gegeven, het zogenaamde Middel X. Dat maakte Van Dijk afgelopen weekend bekend in een interview met de Volkskrant.

Sterfwens

Volgens de Volkskrant is het de eerste keer dat een psycholoog het verstrekken van het zelfdodingsmiddel bekend heeft gemaakt in de media. Middel X is een wit conserveermiddel in poedervorm dat in Nederland in chemische groothandels te vinden is. Het goedkope conserveermiddel zou nog steeds met regelmaat uitgedeeld worden aan mensen met een sterfwens, ondanks het feit dat justitie de Coöperatie Laatste Wil heeft verboden het middel uit te delen aan zijn leden.

"Ik wil dat er iets gebeurt"

Ondanks dat andere verstrekkers van het dodelijke middel vervolgd zouden kunnen worden, hoopt Van Dijk dat zij zich ook publiekelijk zullen uitspreken. "Ik ben me bewust van de consequenties van mijn verhaal. Het maakt me niet uit. Ik wil dat de maatschappelijke onrust zo groot wordt dat justitie hier niet omheen kan. Het kan me niet zo veel schelen of ze me arresteren of me in de bak douwen. Ik wil dat er iets gebeurt.", liet Van Dijk weten in de Volkskrant.

Debat over euthanasiewet

Van Dijk is inmiddels aangehouden nadat hij zich op verzoek van de politie heeft gemeld op het bureau in Eindhoven. Hij is aangehouden wegens overtreding van de geneesmiddelenwet en hulp bij zelfdoding. De psycholoog hoopt dat het interview ervoor zorgt dat het debat over de euthanasiewet verder gevoerd kan worden. Volgens de euthanasiewet is zelfdoding alleen in bijzondere gevallen toegestaan en hebben patiënten geen recht op euthanasie. Ook moeten artsen aan strenge zorgvuldigheidseisen voldoen. Gebeurt dat niet, dan riskeren artsen een gevangenisstraf tot maximaal 12 jaar.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie