Films, Series & TV

'Public Enemies'-docu over Jay-Z en Kanye West staat volledig online

  1. Newschevron right
  2. 'Public Enemies'-docu over Jay-Z en Kanye West staat volledig online

Jay-Z en Kanye West zijn twee iconische hiphopartiesten die wereldwijd een enorme aanhang hebben. En hun succes reikt veel verder dan alleen muziek: ze houden zich bezig met zakendoen, fashion en politiek. En dan zijn de twee ook nog eens getrouwd met de twee bekendste vrouwen van de wereld...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bromance

In de periode van Watch The Throne zijn de twee onafscheidelijk. Maar in hun bromance bestaat ook rivaliteit. Public Enemies: Jay-Z vs Kanye West poogt meer uitleg te geven over de complexe relatie tussen de twee. Of zoals de documentairemaker het zelf verkondigt: het echte verhaal over Jay-Z en Kanye.

Geobsedeerd door geld

In de documentaire staan twee aspecten lijnrecht tegenover elkaar: creativiteit en commercialiteit, oftewel Kanye en Jay-Z. Terwijl Jay-Z wordt neergezet als een man die geobsedeerd is door geld, wordt Kanye vooral neergezet als een gevoelige man - als een man die altijd opkijkt naar Jay-Z, maar nooit de erkenning krijgt die hij verdient.

Kimye

Dat verschil zou één van de redenen zijn van de breuk, maar ook Kim Kardashian zou een rol spelen. De populariteit van Kanye stijgt enorm wanneer zijn relatie met de realityster door de hele wereld gevolgd wordt in Keeping Up With the Kardashians. Bey en Jay-Z zouden die relatie nooit hebben geaccepteerd en vanaf dat moment steeds meer afstand nemen van het nieuwe koppel.

Breakdown

En dan komt het moment dat het helemaal mis gaat met Kanye. Dat zien ook zijn vrienden. Hij krijgt een psychische breakdown en maakt de hele wereld duidelijk dat het niet goed gaat tussen hem en Jay-Z. ''Ik ben hier gekomen om jullie de waarheid te vertellen, zelfs als ik mijn leven, mijn succes en mijn carrière riskeer. Jay-Z, bel me. Ik weet dat je moordenaars hebt. Alsjeblieft Jay-Z. Schiet me niet neer. Bel me gewoon, praat met me als een man.''

Provocatie

Terwijl Beyoncé en Jay-Z hun publieke steun aan Hillary Clinton betuigen, laat Kanye West zich juist publiekelijk zien met Trump. In de documentaire wordt dat neergezet als provocatie, een maniertje om Jay-Z uit de tent te lokken. Kanye zou door zijn psychische problemen niet doorhebben welke pijn dat veroorzaakt bij de zwarte gemeenschap.

Samenkomst

De twee rappers hebben ontegenzeggelijk een interessant levensverhaal, maar de echte waarheid komt in Public Enemies nog steeds niet naar boven. Je kunt je vraagtekens zetten bij de portrettering van de artiesten. Is die zogenaamde ruzie wel zo erg als de documentaire wil doen uitschijnen?

De documentaire besluit met de woorden: ''Ze zijn sterker samen. Wij als hiphopgemeenschap hebben het nodig dat ze samenkomen.'' Laten we dat inderdaad hopen. Maar stel, je moet toch kiezen... Aan welke kant sta jij?

Ster advertentie
Ster advertentie