Films, Series & TV

Netflix-CEO verdedigt Dave Chappelle-special: "The Closer overschrijdt geen grenzen"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Netflix-CEO verdedigt Dave Chappelle-special: "The Closer overschrijdt geen grenzen"

De nieuwe comedyspecial van Dave Chappelle, genaamd The Closer, heeft voor aardig wat ophef gezorgd. Verschillende homobewegingen riepen Netflix op om de special offline te halen en ook werknemers van het bedrijf zouden niet iedereen te spreken zijn over de special. Netflix-CEO Ted Sarandos heeft middels een interne memo gereageerd op de controverse en zegt dat de special niet offline wordt gehaald.

Grenzen worden niet overschreden

De memo, die in handen is van Variety, werd afgelopen vrijdag naar een select aantal leidinggevenden verstuurd en is vooral bedoeld om hen te adviseren over hoe ze met medewerkers om moeten gaan die kritiek hebben op de special naar aanleiding van Chappelles commentaar op de LGBTQIA+-gemeenschap. Ook liet hij weten dat de The Closer ondanks alle ophef niet offline wordt gehaald "Een aantal van jullie heeft ons gevraagd waar we de grens trekken. We staan geen Netflix-titels toe die zijn gemaakt om haat te zaaien en we geloven niet dat The Closer die grens overschrijdt", aldus Sarandos. De Netflix-CEO zegt daarnaast dat het bij stand-up comedy moeilijk is om onderscheid te maken tussen kritiek uiten en haatzaaien.

Creatieve vrijheid

In de memo schrijft Sarandos dat Netflix er alles aan doet om ondervertegenwoordigde gemeenschappen een platform te bieden en verwijst daarbij naar titels zoals Control Z, Young Royals, Sex Education en Disclosure. Daarnaast zegt hij dat creatieve vrijheid bij stand-up comedy anders is dan creatieve vrijheid op de werkvloer. Bij comedy is het doel om mensen te vermaken, terwijl creatieve vrijheid op de werkvloer vooral moet zorgen voor een goede en productieve werksfeer.

Controversiƫle opmerkingen

In The Closer maakt Chappelle een aantal opmerkingen die door velen als controversieel worden beschouwd. Zo noemt de komiek zichzelf 'TERF', wat staat voor 'trans-uitsluitende radicale feminist'. Daarnaast sprak hij over de controverse rondom DaBaby, waarbij hij suggereerde dat mensen het ogenschijnlijk niet erg vinden dat de rapper een zwart persoon heeft vermoord, terwijl kritiek uiten op de LHBTQIA+-gemeenschap er wel voor heeft gezorgd dat hij gecanceld wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie