Films, Series & TV

Homobewegingen vragen Netflix om Dave Chappelle-special offline te halen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Homobewegingen vragen Netflix om Dave Chappelle-special offline te halen

De National Black Justice Coalition (NBJC) en GLAAD hebben Netflix verzocht om de nieuwe comedy-special van Dave Chappelle, The Closer, offline te halen. De special zou volgens de organisaties transfoob zijn.

Controversieel

Een aantal opmerkingen van Chappelle in de special werden al snel als controversieel beschouwd. Op een bepaald moment noemt de komiek zichzelf een 'TERF', wat zou staan voor 'trans-uitsluitende radicale feminist'. Ook uitte hij zijn steun voor J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, die vorig jaar in een tweet zei: "Mensen die menstrueren zijn vrouwen." Daarnaast sprak Chappelle ook nog over de ophef rond DaBaby, waarbij hij de suggestie maakte dat het in de VS oké is om iemand te vermoorden, terwijl kritiek uiten op de LHBTI+ gemeenschap te ver zou gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NBJC en GLAAD

De NBJC, een organisatie die vooral de belangen van zwarte lhbtiq+'en behartigt, heeft volgens Deadline gevraagd aan Netflix of zij de special van hun platform kunnen verwijderen. In een verklaring stipt de organisatie aan dat racisme en antihomosentimenten twee losse zaken zijn. "Vergis je niet: zwarte lhbtiq+'en bestaan en dat hebben ze altijd gedaan. Het ene gevecht tegen onderdrukking sluit het andere niet uit. Het aanhoudende racisme in de Verenigde Staten is geen excuus voor homofobie of transfobie", aldus de organisatie.

Ook GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) mengde zich in de discussie. De organisatie retweette een negatieve recensie van de special en schreef daarbij: "Het merk Dave Chappelle is gaan staan voor het ridiculiseren van transgender personen en andere minderheden. Negatieve recensies en afkeurende meningen van kijkers vormen een boodschap aan de entertainmentindustrie dat het publiek niet achter een platform voor dit soort anti-lhbtiq+-ideeën staat. Wij zijn het daarmee eens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie