Naar homepage
Films, Series & TV

Netflix-docu 'Audible' volgt de dove American Football-speler Amaree

foto: Netflix
  1. Newschevron right
  2. Netflix-docu 'Audible' volgt de dove American Football-speler Amaree

Filmmaker Matt Ogens wil je een oprecht kijkje geven in de wereld van een dove high school-student. "In plaats van een algemene film maken over doof zijn, wilde ik wat ik noem een meeslepende, audiovisuele ervaring neerzetten. Alsof het wordt verteld vanuit het oogpunt van een personage", vertelt hij tegen Observer. Het resulaat daarvan is binnenkort te bekijken in de Netflix-docu Audible.

Quote

Veel mensen denken dat doven minder intelligent zijn en dat ze niet dezelfde dingen kunnen doen als horende mensen. Ik wil ze leren dat doven gewoon hetzelfde zijn.

Filmmaker Matt Ogens

Struggles

De docu-film Audible volgt Amaree McKenstry, een leerling van een middelbare school voor doven. Zijn successen als American Football-speler worden gevolgd, maar ook de struggles uit zijn privéleven. Zo is Amaree, die op jonge leeftijd zijn gehoor verloor, de enige persoon in zijn gezin die niet kan horen. Daarnaast heeft hij te dealen met de dood van een goede vriend en moet hij omgaan met verwachtingen die horen bij de 'de horende wereld' die na zijn afstuderen op hem ligt te wachten.

"De film gaat over Amaree en zijn relaties, maar ik hoop dat hij in sommige opzichten een avatar kan zijn voor in ieder geval sommige aspecten van de dovenervaring", aldus maker Ogens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gebarentaal geleerd

Ogens wilde een docu maken voor horend publiek, maar ook voor de doven- en slechthorendencommunity. Daarom deed hij voorafgaand aan het filmen uitgebreid onderzoek en nam hij lessen gebarentaal. "Niet alsof ik in zes weken vloeiend kon worden, maar was basisdingen leren is wel zo respectvol. Het is een mooie en genuanceerde taal, omdat het niet alleen om de handen gaat. Het is ook een lichaamstaal met gezichtsuitdrukkingen."

Oprecht standpunt

Filmmaker Ogens betrok ook Nyle DiMarco bij het project. Hij is als filmmaker, model en de eerste dove winnaar van America's Next Top Model een bekende naam in de dovencommunity. Bovendien is hij naar dezelfde school gegaan als waar Audible zich afspeelt. "Ik kan me goede inleven in de studenten, want toen ik afstudeerde van Maryland School of the Deaf, voelde ik allerlei emoties en een daarvan was: is de horende wereld wel klaar om ons te omarmen?"

DiMarco benadrukt dat er in zijn jeugd alleen maar oppervlakkige verhalen over doven op televisie waren, gemaakt voor het horende publiek. "Ze waren niet authentiek." Met Audible wil hij dat anders doen en stereotypes ontkrachten. "Daarom was het belangrijk dat we een 'dove lens' toepaste, zodat het publiek het verhaal vanuit het oprecht standpunt te zien krijgt."

Audible staat vanaf 1 juli op Netflix.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie