Films, Series & TV

Ewout over rattenplaag in wereldsteden: "Steeds meer mensen worden ziek door de rat"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Ewout over rattenplaag in wereldsteden: "Steeds meer mensen worden ziek door de rat"

In de wereldstad New York heerst al decennia lang een rattenplaag. De ratten maken in Nederland ook een flinke opmars, vooral in Amsterdam. Maar hoe is de rattenplaag zo groot geworden en is het nog te stoppen? Ewout Genemans gaat op onderzoek uit in zijn reportage Ewout: en neemt een kijkje achter de schermen bij de rattenverdelgers en -jagers in Nederland en in Amerika.

Ratten in Nederland

De afgelopen jaren komen er bij de GGD steeds meer rattenmeldingen binnen. In 2019 waren dat er ongeveer 3400. Binnen drie jaar is dat aantal verdubbeld naar ruim 7000. Naast de bergen afval op straat is ook de snelle voortplanting van de ratten een oorzaak van de toename. Vrouwtjes ratten kunnen in hun leven namelijk zo'n 120 baby's baren.

Amsterdam wordt al jaren geteisterd door ratten. Dave de Jonge werkt op de afdeling dierenplaagbeheersing in Amsterdam-Zuidoost en zegt dat een groot deel van het rattenprobleem wordt veroorzaakt door afval. Iedere wijk heeft zo zijn eigen probleem en Dave vertelt dat voornamelijk bovengrondse containers de boosdoeners zijn. "De manier waarop het afval wordt bewaard voordat het wordt afgevoerd, trekt echt ongedierte aan", zegt hij. Buurtbewoners hebben niet alleen last van de ratten maar ook van het rondslingerende afval, de stank en de vliegen. Om de buurtbewoners gerust te stellen plaats de GGD rattenvallen zonder gif. Daves collega Wilfred denkt alleen niet dat dat de oplossing is. Het aanbod van voedsel is volgens hem zo groot dat de vallen niet altijd nut hebben. "Afval containers met voedsel zijn restaurants voor de ratten. Waarom zouden ze helemaal moeite doen om bij het eten te komen in onze vallen?", zegt Wilfred.

Ewout zegt dat hij op het internet weleens filmpjes voorbij heeft zien komen van ratten die uit de wc-pot naar boven komen. Hij wil graag weten of dat ook echt voorkomt in Nederland. Wilfred antwoordt dat hij dat inderdaad weleens is tegengekomen. "Sommige mensen hebben afval in hun huis en dan komen de ratten ook binnen. Theoretisch gezien kunnen ratten bij iedereen binnenkomen, ook via de wc-pot", zegt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ratten in New York

Ratten zijn al decennia lang niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de wereldstad New York. Vooral de laatste jaren is de overlast enorm toegenomen. De ratten teisteren niet alleen de straten, maar ook publieke ruimtes, zoals restaurants en metro's. Maar dat is helaas niet het grootste probleem, stelt Ewout. Ratten kunnen namelijk gevaarlijke ziektes overbrengen op mensen. Deskundige Elisabetta Coletti legt uit dat je als mens gemakkelijk besmet kunt raken met de ziektes die de ratten bij zich dragen, waaronder Leptospirose. "Wanneer een rat urineert in het een plas water, dan is het water geïnfecteerd. Honden drinken vaak uit plassen regenwater op straat en mensen kunnen dan weer besmet worden door de urine van hun honden", zegt ze. Het aantal mensen dat ziek wordt door de rat is al een aantal jaren aan het stijgen. In 2021 werd iemand zelfs zo ziek, dat diegene eraan overleed. Het is dan ook van levensbelang dat er wat aan de rattenplaag gedaan wordt, stelt Coletti.

Rattenjagers

New Yorkers vinden dat de stad niet genoeg doet tegen de rattenplaag en nemen het heft in eigen handen. Zo zijn er mensen die op de ratten jagen als hobby met een katapult of mensen die honden inzetten om de ratten te doden. Elias is een van deze mensen. Hij is een professionele rattenjager en ziet wel honderden ratten per avond. "Het is een soort sport. We hebben een keer 23 ratten gevangen op één avond", zegt hij. Elias is van mening dat dit een betere manier is dan het gif dat mensen gebruiken om de ratten te bestrijden. "Door het gif smelten de organen van de ratten langzaam. Dit duurt vaak een paar weken. Volgens mij is het beter dat een rat op een natuurlijke en snelle manier gedood wordt." De rattenjager heeft hier zijn werk van kunnen maken, omdat mensen het zat zijn en geen andere oplossingen zien. Daarbij denkt hij dat het werk dat hij doet dé oplossing zou zijn voor het probleem. "Het zou heel veel schelen als er honden op grotere schaal worden ingezet om op de ratten te jagen", aldus Elias.

Ster advertentie
Ster advertentie