Films, Series & TV

Netflix-tip: 'High on the Hog' viert de enorme invloed van de Afro-Amerikaanse keuken

foto: Netflix
  1. Newschevron right
  2. Netflix-tip: 'High on the Hog' viert de enorme invloed van de Afro-Amerikaanse keuken

Heb jij al plannen voor morgen, 1 juli, oftewel Keti Koti? Als je een liefhebber bent van lekker eten (en wie is dat nou niet?), is het misschien een goed idee om de Netflix-docu High on the Hog: How African American Cuisine Transformed America aan te zetten. Daarin onderzoekt host Stephen Satterfield hoe enorm de invloed van de Afro-Amerikaanse culinaire geschiedenis is op de gerechten die in de rest van de wereld nog dagelijks worden gegeven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leerzaam en lekker

Samen met Dr. Jessica B. Harris, de schrijfster van het boek waar de vierdelige serie op is gebaseerd, duikt Stephen in de geschiedenis van de Afro-Amerikaanse keuken. Daarvoor reist hij af naar Benin, maar ook naar het Amerikaanse South Carolina, Texas en New York. Veel populaire gerechten uit de 'Amerikaanse' keuken vinden namelijk hun oorsprong in Afrika. Wat dacht je bijvoorbeeld van mac and cheese?

Terwijl je als kijker wegkwijlt bij de heerlijke gerechten die voorbij komen, leer je meer over de afkomst en ontdek je welke verhalen over het slavernijverleden en eeuwenoude zwarte tradities erbij horen. Host Stephen tegen EatingWell:

"Ik hoop dat mensen niet alleen nieuwsgierig raken naar de bijdrages van zwarte mensen aan de Amerikaanse of wereldwijde keuken, maar ook naar de afwezigheid van zwarte mensen in de verhalen die daar tot nu toe over verteld zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiƫle vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!

Ster advertentie
Ster advertentie