Films, Series & TV

Ewout volgt Rotterdamse politie in Bureau Rotterdam: "Je kunt het minderjarigen niet kwalijk nemen"

foto: RTL
  1. Newschevron right
  2. Ewout volgt Rotterdamse politie in Bureau Rotterdam: "Je kunt het minderjarigen niet kwalijk nemen"

Rotterdam staat al jaren bekend als een stad waar criminaliteit veelvuldig voorkomt en waar ook veel kwetsbare jongeren op de prioriteitenlijst van de politie staan. Daarom loopt Ewout Genemans in Bureau Rotterdam mee met de Rotterdamse politie om de schaduwkant van de grote stad in beeld te brengen.

"Je kunt het ze niet kwalijk nemen"

In het begin van de eerste aflevering van Bureau Rotterdam volgt Ewout de collega's Joyce en Nadia die opgeroepen worden wegens een steekincident. Het incident blijkt voort te komen uit een ruzie tussen minderjarigen, waarbij uiteindelijk hun ouders zich hiermee gingen bemoeien. De verdachte die een man zou hebben neergestoken in zijn been wordt opgepakt. Collega Joyce noemt dit soort incidenten ook wel typisch Rotterdams. "Soms kun je het een minderjarig persoon niet eens kwalijk nemen dat ze de verkeerde kant opgaan, als ze dit voorbeeld krijgen van hun ouders. Je weet dan eigenlijk niet beter. Je wil ze ook wel helpen, maar soms gaat dat al niet eens meer", vertelt agente Joyce.

Ewout stelt haar vervolgens de vraag hoe je deze jongeren dan wel zou kunnen helpen. "Goede opvoeding en goede hulpverlening. Maar als het aan je opvoeding ligt, wordt het heel erg lastig. De omgeving waarin je je bevindt, is namelijk wel hetgeen wat je meekrijgt. Hoe je ze dan kunt helpen? Ja, soms kan dat niet eens."

Jonger dan zestien en een wapen op zak

Later worden agenten Jacco en Guido gevolgd die ook te maken krijgen met een minderjarig persoon. Zij krijgen namelijk de melding binnen dat er vijf jongeren rondlopen en dat één van hen een vuurwapen op zak heeft. Wanneer zij hem aanhouden, blijkt dit daadwerkelijk het geval te zijn. Het gaat om een jongen die niet ouder dan zestien kan zijn. Uiteindelijk blijkt het wapen ook echt te zijn en zou hij ermee hebben geschoten. Voor agent Guido is dit niets nieuws. "In Zuid krijgen we wekelijks meldingen van wapenbezit. Er zullen ook een hoop mensen zijn die een wapen op zak hebben. Het is een realiteit waarmee we te maken hebben."

In de rest van de aflevering kun je het werk van deze agenten en dat van Keashia en Brian zien, die je meenemen in de dagelijkse werkzaamheden van de Rotterdamse politie.

Ster advertentie
Ster advertentie