Films, Series & TV

Ewout bezoekt terdoodveroordeelden: "De injectie gaat weleens mis"

foto: Ewout: RTL
  1. Newschevron right
  2. Ewout bezoekt terdoodveroordeelden: "De injectie gaat weleens mis"

In de Verenigde Staten kan het soms nog jaren duren voordat mensen die de doodstraf hebben gekregen, ook echt geëxecuteerd worden. Hoe verloopt zo'n executie precies en is de doodstraf nog wel van deze tijd? Ewout neemt een kijkje achter de schermen bij de veroordeelden in de gevangenis en spreekt met de nabestaanden.

Scott Eizember

Scott Eizember is een van de mensen die veroordeeld is tot de doodstraf, nadat hij de buren van zijn ex-vriendin vermoordde. Eizember stalkte zijn ex-vriendin en volgde haar naar het huis van haar moeder in Depew, Oklahoma. Hij besloot haar op te wachten in het huis van haar overburen.
Het bejaarde koppel kwam alleen eerder thuis dan Eizember dacht, waarna hij hen ter plekke doodschoot. Later heeft hij de moeder van zijn ex-vriendin nog in elkaar geslagen en schoot Eizember haar kleinzoon neer die op bezoek was, waarna hij op de vlucht sloeg.

Na het horen van het nieuws was er grote opschudding in Depew, en de meeste inwoners vinden het dan ook meer dan terecht dat Eizember de doodstraf heeft gekregen. Een van de inwoners is zijn ex-vriendin Kathy. Ewout spreekt haar een dag voor zijn executie. Kathy is van mening dat haar ex-vriend deze straf absoluut verdient. "Als er ook maar één vraagteken opkomt bij een moordzaak, denk ik niet dat de doodstraf het antwoord is. Maar als er geen twijfel over mogelijk is dat iemand opzettelijk een moord heeft gepleegd, dan is het je verdiende loon om de doodstraf te krijgen", zegt ze tegen Ewout. Kathy is vooral opgelucht en blij dat ze zich niet langer zorgen hoeft te maken over de veiligheid van haarzelf en haar naasten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Executie

Op 11 januari 2023, 20 jaar later, krijgt Scott Eizember zijn dodelijke injectie. Ewout gaat naar het gebouw toe waar de executie plaatsvindt en ziet dat meerdere demonstranten zich daar hebben verzameld. Een van de demonstranten zegt dat, ongeacht hoe ernstig het misdrijf is dat iemand heeft gepleegd, je die persoon niet moet executeren. "Nabestaanden zeggen wel: hij kan nu niemand meer pijn doen, maar het zal je geliefden niet terugbrengen. Er zal altijd een lege stoel staan bij familiefeesten. We kunnen ook iemand straffen door iemand zijn hele leven lang op te sluiten", aldus de demonstrant.

Dochter Scott Eizember

Tijdens de executie mag er maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn. Een van de mensen die aanwezig was, is Emily, de dochter van Scott Eizember. Zij is van mening dat niemand de doodstraf verdient. "Executie is in feite niets anders dan moord. Zeker als jouw reactie op iemands actie is om hetzelfde terug te doen", zegt Emily. Ze vindt het daarbij ook nog eens onmenselijk dat de persoon in kwestie een luier moet dragen, wordt vastgebonden aan een tafel en dan drie verschillende soorten medicatie toegediend krijgt. Emily zegt het standpunt van de nabestaanden wel te snappen. "Ik snap dat het voor hen een soort afsluiting is. Maar het enige verschil tussen executie of levenslang, is dat mijn vader nu van me afgenomen is. Het zal hun geliefden niet terugbrengen", aldus Emily.

Dodelijke injectie

De executie door een dodelijke injectie is al jaren controversieel. Een tegenstander van de straf legt aan Ewout uit dat het inbrengen van een infuus wel eens mis is gegaan. Er worden namelijk twee infusen ingebracht tijdens een executie door mensen die geen medische specialisten zijn. "Het is dus wel eens voorgekomen dat het infuus dwars door een ader stak en dat de medicijnen in de spieren terechtkwamen in plaats van de bloedbaan. De veroordeelde heeft toen nog veertig minuten gecrepeerd en is daarna overleden aan een hartstilstand door de pijn", aldus de demonstrant. Ewout vertelt dat er wordt nagedacht over een executie met een kogel in plaats van een injectie, mede omdat farmaceutische bedrijven niet langer willen meewerken aan de injectie.

Ster advertentie
Ster advertentie