Naar homepage
Films, Series & TV

Disney slaat handen ineen met Afrikaans animatiebureau

bron: Disney & Kugali
  1. Newschevron right
  2. Disney slaat handen ineen met Afrikaans animatiebureau

Er komt weer een nieuwe serie aan die je op je lijstje kunt zetten. Disney gaat samen met het Afrikaanse animatiebureau Kugali een sciencefictionserie maken. De serie gaat Iwájú heten en speelt zich af in de Nigeriaanse stad Lagos.

Naast dat we kunnen genieten van mooie animatiebeelden, worden er ook serieuze thema's in de serie behandeld zoals klassenongelijkheid en de moeite die het kost om daar verandering in te brengen.

Overweldigend

"Het was de droom van drie getalenteerde striptekenaars om Afrikaanse verhalen, gemaakt door Afrikanen, aan de wereld te laten zien. Hun talent om culturele diversiteit en de stemmen van het hele continent in hun verhalen te laten horen, is overweldigend", vertelt Jennifer Lee, creatief directeur van Walt Disney Studios, over de samenwerking.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuw filmgenre

Kugali is twee jaar geleden opgericht door Hamid Ibrahim uit Uganda en Ziki Nelson en Tolu Olowofoyeku uit Nigeria. Ze halen inspiratie voor hun verhalen uit eeuwenoude Afrikaanse tradities. Die blazen ze vervolgens nieuw leven in met augmented reality. Samen met muzikanten en schrijvers heeft het team van Kugali het nieuwe filmgenre 'Afrofuturisme' gemaakt. Hierin worden de raakvlakken tussen de Afrikaanse diasporacultuur en de technologie van de toekomst verkend.

Diversiteit in sciencefiction

Het is voor het eerst dat Disney een samenwerking aangaat met Afrikaanse makers en werkt aan een serie die zich afspeelt in Nigeria. Volgens de makers van Kugali is het tijd voor meer diversiteit in het sciencefiction-genre. "Het is opvallend dat er daarin bijna geen zwarte personages te vinden zijn. Het was alsof we daarmee de boodschap wilden doorgeven dat er in de toekomst geen zwarte mensen meer leven", vertelde Ziki Nelson in een interview met de BBC.

Iwájú is vanaf 2022 te zien bij Disney+.

Ster advertentie
Ster advertentie