Films, Series & TV

Boete voor illegale downloaders van The Hitman's Bodyguard

  1. Newschevron right
  2. Boete voor illegale downloaders van The Hitman's Bodyguard

Heb jij een illegale manier gebruikt om de film The Hitman's Bodyguard te downloaden in Nederland? Dan kan je alvast beginnen met sparen, want de kans is groot dat je een boete van 150 euro mag gaan betalen voor de film met Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds die zich deels in Nederland afspeelt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Hitman's Boete

De Nederlandse distributeur Dutch Filmworks heeft de IP-adressen van illegale downloaders van The Hitman's Bodyguard opgevraagd bij hun provider. En voor het eerst gaan ze daar per persoon werk van maken. De illegale downloaders krijgen een schikkingsvoorstel van 150 euro. Als de downloaders daar niet mee akkoord gaan, dan komt de zaak voor de rechter.

Jagen op downloaders

De big boss van Dutch Filmworks, ene Willem Pruijssers, is blij met de nieuwe manier van jagen op downloaders. "Dit betekent dat wij eindelijk kunnen starten met het verzamelen van IP-adressen van mensen die onze films illegaal kijken," aldus de CEO. "Omdat The Hitman's Bodyguard een Amerikaans-Nederlandse coproductie is, hebben er heel veel Nederlandse crewleden met hart en ziel aan gewerkt. Ook voor hen is het prettig als men niet zonder te betalen gebruik maakt van hun werk."

Omzeilen via VPN

Matthijs Pontier van de Piratenpartij vindt het belachelijk dat Dutch Filmworks individuele downloaders gaat lastigvallen. Bewijzen wie de film precies gedownload heeft, wordt volgens hem lastig: "Misschien heb je je WiFi-wachtwoord wel uitgeleend aan de buren of kwam je nichtje van negen langs." Het is volgens hem ook makkelijk te omzeilen: "Via een VPN-verbinding blijft de identiteit van de downloader geheim."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

150 euro is weinig

Met 150 euro voor een illegale downloaden kom je nog 'goed' weg in Nederland. In andere landen loopt het bedrag voor een illegale download tot in de duizenden euro's. Er zijn zelfs gevallen waarbij de rechter miljoenen heeft geëist.

Ster advertentie
Ster advertentie