Films, Series & TV

Pete maakte een docu over de struggles van daten als Chinese Nederlander

foto: Vpro
  1. Newschevron right
  2. Pete maakte een docu over de struggles van daten als Chinese Nederlander

Journalist en schrijver Pete Wu noemt zichzelf een banaan: Chinees van buiten ('geel') en Nederlands van binnen ('wit'). Dat die dubbele identiteit veel struggles met zich meebrengt op date- en liefdesgebied, laat hij zien in de driedelige docu-serie Pete en de bananen. In Turn Up! vertelt hij aan Giorgio met welke worstelingen hij te maken krijgt en wat hij van de docu geleerd heeft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Op mijn witte kakschool in Brabant betekende erbij horen: hoe minder Chinees ik was, hoe beter."

'No asians'

Pete behandelt in de docu onder andere de fetisjering van Oost-Aziaten, maar ook zijn onzekerheden over de heersende westerse schoonheidsidealen. "Op datingapps merk ik dat Aziatische mannen niet de meest populaire groep zijn." Zo hebben sommige mensen zelfs botte, racistische verzoeken in hun profiel staan. "Vroeger, toen ik net uit de kast was, zag ik bijvoorbeeld vaak de woorden 'no asians'."

Westers schoonheidsideaal

Pete vertelt dat hij zelf zo gewend was aan het westerse schoonheidsideaal, dat hij daarop ook zijn eigen voorkeuren baseerde. Zo datete hij zelf ook nooit met Aziatische jongens. "Ik ben zelf in Brabant en daarna in Utrecht opgegroeid, dus voor mij bestaat het dominante beeld in de westerse media uit mensen die er in ieder geval niet uitzien als ik. Dat werd als aantrekkelijker gezien."

Andere blik

Inmiddels is Pete's blik op Aziatische Nederlanders, en dus zichzelf, gelukkig veranderd. Tijdens het maken van zijn docu is hij met veel Oost-Aziatische Nederlanders in contact gekomen. "Daardoor is mijn beeld nu heel anders van wat een Oost-Aziatische Nederlander ├╝berhaupt kan zijn. [...] Ik kan nu beter op waarde schatten wat Chinees en Nederlands zijn voor mij betekent."

De eerste aflevering van 'Pete en de bananen' is te bekijken op het YouTube-kanaal van vpro en op vpro.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie