Up 2 Date

Nederlandse Aziaten massaal ondersteund in petitie tegen racisme

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse Aziaten massaal ondersteund in petitie tegen racisme

Het coronavirus houdt de wereld al een aantal weken bezig. De een is bang het virus zelf op te lopen, de ander ziet het als een kans om mensen van Aziatische afkomst belachelijk te maken. Deze pesterijen gaan van flauwe memes tot discriminerende opmerkingen in de bus. De 23-jarige Vincent Yeers is helemaal klaar met racisme tegenover Aziatische Nederlanders en begon daarom de online petitie 'Wij zijn geen virussen!' die inmiddels al bijna 25.000 keer getekend is.

'Wij zijn geen virussen!'

De aanleiding voor de petitie was het carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen dat op Radio10 werd gedraaid. Toen Yeers het nummer hoorde was hij ontzettend geschrokken, laat hij weten in het Eindhovens Dagblad. Samen met de Amsterdamse Hui-Hui Pan startte Yeers daarom de petitie 'Wij zijn geen virussen'. Hiermee willen zij discriminatie van Nederlanders met een Aziatische achtergrond bespreekbaar maken. De dj die het nummer draaide heeft zijn excuses inmiddels aangeboden.

#IKBENGEENVIRUS

Wereldwijd publiceerden nieuwspagina's afgelopen week al verhalen van mensen die slachtoffer zijn van racisme met betrekking tot het coronavirus. Zo vertelde Jeweria in Start met Fernando hoe zij in een bus doelwit werd van racistische opmerkingen als: "Kom niet in de buurt van die vieze Chinees." Veel mensen van Aziatische afkomst spreken zich wereldwijd uit op sociale media uit onder de hashtag #IkBenGeenVirus.

Ster advertentie
Ster advertentie