Films, Series & TV

De nieuwe serie 'Kaleidoscope' kan iedereen in een eigen volgorde bekijken

foto: Netflix
  1. Newschevron right
  2. De nieuwe serie 'Kaleidoscope' kan iedereen in een eigen volgorde bekijken

Films en series over overvallen doen het bijna altijd goed (hallo La Casa de Papel). Ook in de nieuwe Netflix-titel Kaleidoscope wordt er weer een 'onverwoestbare' kluis gekraakt. Deze serie heeft echter iets bijzonders. De acht afleveringen zijn namelijk non-lineair en kunnen in willekeurige volgorde bekeken worden. Daardoor bepaal je als kijker zelf het verloop van de serie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onkraakbare kluis

Het verhaal van Kaleidoscope is losjes gebaseerd op een overval die in 2012 plaatsvond tijdens orkaan Sandy in Manhattan, New York. Een groep dieven onder leiding van meesterbrein Leo Pap (gespeeld door Giancarlo Esposito uit Breaking Bad) is in de serie van plan om een beruchte kluis te kraken en zo zeven miljard dollar buit te maken. De cast bestaat verder uit onder anderen Tati Gabrielle, Rufus Sewell, Paz Vega en Jai Courtney.

8 kleuren

In totaal vertelt Kaleidoscope een verhaal over een periode van 25 jaar, maar elke kijker kan op een andere moment van de misdaad instappen. De afleveringen hebben allemaal een kleur en een tijdstip in verhouding tot de overval:

  • Geel: 6 weken voor de overval
  • Groen: 7 jaar voor de overval
  • Blauw: 5 dagen voor de overval
  • Violet: 24 jaar voor de overval
  • Oranje: 3 weken voor de overval
  • Rood: de ochtend na de overval
  • Roze: 6 maanden later
  • Wit: de overval

Verschillende perspectieven

Alle afleveringen staan op een bepaalde manier in verbinding met elkaar, waardoor alle volgordes mogelijk zijn om het hele verhaal te vertellen. Door verschillende opties van kijken, zijn er ook verschillende perspectieven op de personages mogelijk. "Er zijn vragen die gesteld worden in de ene aflevering en worden beantwoord in een andere", aldus maker Eric Garcia. "Tegelijkertijd zijn er soms ook antwoorden waarvan je pas weet dat het een antwoord is als je de vraag hoort in een andere aflevering." Hoe hij de serie heeft gemaakt, wordt uitgelegd in de video hieronder.

Kaleidoscope is vanaf 1 januari te bekijken op Netflix.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie