Films, Series & TV

Personeel BBC krijgt les om discriminatie in programma's te voorkomen

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Personeel BBC krijgt les om discriminatie in programma's te voorkomen

De werknemers van de BBC die aan dramaseries werken, krijgen diversiteitslessen om te voorkomen dat er microagressie (kleine, subtiele vormen van discriminatie) in hun programma's voorkomen. Zo wil de BBC de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk gastvrijer maken voor zwarte programmamakers, aldus The Daily Mail.

'diepe discussies'

De baas van de dramakant van de BBC, Piers Wenger, vertelde tijdens Edinburgh TV Festival dat hij in 'diepe discussies' zit over hoe 'onbewuste vooroordelen kunnen worden uitgeroeid', zodat etnische minderheden beter vertegenwoordigd worden. "Want we kunnen gewoon niet ontkennen dat die onbewuste vooroordelen bestaan."

"Dit is het moment waarop we het goed moeten doen. Het is de rol van de leidinggevenden om het echt goed te doen, omdat we weten dat we aan het begin van het proces staan. Als talent niet wordt beschermd, gekoesterd en bekrachtigd en als verhalen over etnische minderheden niet op de schermen verschijnen, dan hebben wij daarin een grote rol te vervullen."

radicaal verandert

Wenger vertelt eerlijk dat hij wil dat de BBC radicaal verandert, omdat nu het moment is dat zoveel mensen tot in detail onderzoeken waarom er zo weinig is veranderd, ondanks dat men al jaren spreekt over diversiteit. Tijdens een andere sessie gaf hij al aan dat de media-industrie in het Verenigd Koninkrijk niet divers is. "Steve McQueen (filmregisseur uit Londen, red.) noemde het racistisch."

'beschamend gebrek aan diversiteit'

Steve McQueen vertelde in een interview met The Guardian inderdaad dat hij vond dat het Verenigd Koninkrijk een 'beschamend' gebrek aan diversiteit heeft in de film- en televisie-industrie. "Het land loopt ver achter als we het vergelijken met de VS wat betreft het vertegenwoordigen van etnische minderheden in de productie." Wenger voegt daaraan toe in zijn interview over de BBC: "Er is iets misgegaan en we zijn echt bezig om dat recht te zetten. We moeten onbewuste vooringenomenheid elimineren. Ik denk dat dat een van de grootste problemen is geweest."

"Tijdens de lockdown hebben we bij de BBC veel tijd besteed aan praten over hoe je microagressie precies identificeert en hoe je er vanaf komt. Dan gaat het onder andere over meer diversiteit op besluitvormingsniveau en binnen de teams. We moeten ervoor zorgen dat de geschiedenis van iedereen en elk standpunt van iedereen wordt vertegenwoordigd, om het aanbod van televisie echt rijk te maken."

microagressie

Een voorbeeld van een microagressie is een opmerking als 'Waar kom je echt vandaan?'. Het zijn opmerkingen of handelingen die onbedoeld een vooroordeel over een minderheidsgroep laten zien.

Ster advertentie
Ster advertentie