Films, Series & TV

Netflix past zelfmoordscène in '13 Reasons Why' aan

foto: Netflix
  1. Newschevron right
  2. Netflix past zelfmoordscène in '13 Reasons Why' aan

Netflix heeft de veelbesproken zelfmoordscène uit het eerste seizoen van 13 Reasons Why aangepast. Op advies van medische experts heeft maker Brian Yorkey samen met de producenten besloten om de shots waarin hoofdpersonage Hannah zichzelf van het leven beroofd op een andere manier in beeld te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelfmoordscène weggelaten

De serie 13 Reasons Why vertelt het verhaal van Hannah Baker en de vele redenen waarom ze uiteindelijk zelfmoord pleegt. Een van de controversiële scènes die voor een golf van kritiek zorgde, is de zelfmoordscène in de laatste aflevering van het eerste seizoen. In de nieuwe versie worden de heftige beelden van Hannahs daad weggelaten. In de aangepaste versie kijkt Hannah in de spiegel en daarna volgt de reactie van haar ouders.

Gezien en gehoord

"Het was onze hoop dat we met 13 Reasons Why als tv-serie een verhaal konden vertellen dat jonge kijkers zou helpen om gezien en gehoord te worden," zegt maker Brian Yorkey. "We hoopten dat het empathie zou bevorderen bij iedereen die het heeft gezien, net als de bestseller dat voor ons heeft gedaan."

Nooit nadoen

Yorkey zegt dat ze in het eerste seizoen een creatieve poging hebben gedaan om de lelijke en pijnlijke realiteit van zelfmoord op grafisch gedetailleerd niveau vast te leggen. Er zat ook een diepere gedachte achter. Door zo'n vreselijke actie op die manier in beeld te brengen, hoopten ze dat niemand het ooit na zou willen doen.

Risico verkleinen

Brian Yorkey vertelt dat ze net aan de opnames van het derde seizoen van 13 Reasons Why waren begonnen, toen ze de kritiek hoorden van Dr. Christine Moutier van de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie over de zelfmoordscène. Daarop is in overleg met Netflix besloten om de scène aan te passen. "Geen enkele scène is belangrijker dan het leven van de show en de boodschap dat we beter met elkaar om moeten gaan. Wij zijn van mening dat deze bewerking de show in positieve zin helpt en tegelijkertijd het risico voor bijzonder kwetsbare jonge kijkers verkleint."

113

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Check 113.nl of bel het telefoonnummer van 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem en gratis gebruik van maken.
Ster advertentie
Ster advertentie