Films, Series & TV

Défano over praten met een psycholoog: "Ik was lang emotioneel verdoofd"

foto: BNN VARAfoto: BNN VARA
  1. Newschevron right
  2. Défano over praten met een psycholoog: "Ik was lang emotioneel verdoofd"

Défano Holwijn was te gast in het programma Boerderij van Dorst, waarin hij met Raven van Dorst openhartige gesprekken voerde. Zo vertelde hij over zijn jeugd in de Bijlmer, zijn relatie, omgaan met mentale problemen en praten met een psycholoog, iets wat hij iedereen zou aanraden.

Stiefvader

Over het algemeen kijkt Défano terug op een fijne jeugd, maar er waren er ook moeilijke tijden. Zo vertelt hij over zijn stiefvader, die een psychose kreeg. "Dan ging je in de ochtend weg bij een vrolijk iemand en kwam je later uit school en had je een heel ander mens voor je. En dat dan elke dag. Dat is heel verwarrend en beangstigend."

Die ervaringen en gevoelens bespreken, gebeurde niet echt, ook niet met zijn familie. "Ik had het er met niemand over en sloot me er eigenlijk voor af, wat achteraf gezien wel schade heeft aangericht."

Zelfbescherming

Lange tijd had Défano moeite met het toelaten van emoties en andere mensen. "Ik zag vriendschap als een illusie en dacht dat ik er aan het einde van de dag alleen voor zou staan. Mijn vrienden wisten dat, ik heb dat jarenlang gezegd."

Nu hij daarop terugkijkt, heeft hij daar spijt van, maar hij beseft dat het door het zelfbeschermingsmechanisme kwam dat hij om zichzelf heen had gebouwd. "Ik verwachtte teleurstelling in alles, ik denk dat dat door m'n biologische vader komt. Hij beloofde altijd heel veel, maar kwam die dingen niet na."

Psycholoog

Défano vertelt dat hij zichzelf in de afgelopen jaren pas echt goed heeft leren kennen. Dat komt onder andere doordat hij is gaan praten met een psycholoog. "Dat wilde ik al heel lang, want ik was heel moeilijk met gevoelens uiten. Ik was nooit heel verdrietig of heel blij, maar altijd een soort van emotioneel verdoofd."

Inmiddels kan Défano gevoelens beter toelaten. "Ik moest zelfs wennen aan het feit dat ik met dingen kan zitten en ook de hoogtepunten waren nieuw. Dat ik dacht: yes, ik ben echt gelukkig."

Verliefd

Tot slot komt ook Défano's liefdesleven nog ter sprake. Hij vertelt Raven dat hij vroeger meer bezig was met seks dan met liefde. "Ik had wel vrouwen om me heen, maar het ging nooit heel diep. Ik heb ook wel gehad dat ik met een vrouw was, maar niet verliefd was." Inmiddels heeft hij een vriendin met wie hij gelukkig is. "Nu ik wel echt verliefd ben, snap ik wel hoe kut dat is om te horen. Nu kan ik me dat niet meer voorstellen, dat m'n vriendin dat bijvoorbeeld zou zeggen."

Boerderij van Dorst is elke zondag om 20.15 uur te zien op NPO 3. Je kunt de afleveringen hier terugkijken.

Hulp nodig?

Heb je last van angsten, depressieve gevoelens of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Je kan hiervoor naar je huisarts of je kan contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie