Films, Series & TV

Tragische dood van mishandelde Gabriel Fernandez (8) centraal in heftige Netflix-docu

foto: YouTube: Netflix
  1. Newschevron right
  2. Tragische dood van mishandelde Gabriel Fernandez (8) centraal in heftige Netflix-docu

De zesdelige documentaireserie The Trials of Gabriel Fernandez gaat over Gabriel Fernandez, die op achtjarige leeftijd zwaar werd mishandeld door zijn moeder en stiefvader en vervolgens aan zijn verwondingen overleed. In de serie wordt het overheidssysteem van de VS onder de loep genomen, omdat het jongetje, ondanks verschillende meldingen niet voldoende beschermd werd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ademloos aangetroffen

Gabriel werd al lange tijd door zijn stiefvader en moeder mishandeld. Hoewel zijn situatie bij meerdere mensen bekend was, schoot niemand hem te hulp. Op 22 mei 2013 werd het jongetje uit Los Angeles ademloos aangetroffen door de politie. Zij kwamen naar Gabriels huis nadat zijn moeder aan het alarmnummer had gemeld dat het jongetje met zijn hoofd tegen een kastje was gevallen.

Uiteindelijk bleek Gabriel niet alleen een schedelbreuk, maar ook verbrijzelde ribben, brandwonden en kogels van een luchtdrukpistool in zijn lichaam te hebben. Het jongetje werd meegenomen naar het ziekenhuis, maar overleed twee dagen later alsnog aan zijn verwondingen.

Doodstraf

Na onderzoek van de politie werden uiteindelijk de moeder en stiefvader van Gabriel opgepakt en veroordeeld. Stiefvader Isauro Aguirre werd veroordeeld voor moord met voorbedachte rade door marteling en kreeg de doodstraf. Gabriels moeder werd berecht als medeschuldige en tot levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating veroordeeld. Ook werden er vier maatschappelijke werkers vervolgd die als taak hadden om Gabriel te redden.

Overheidssystemen kregen meerdere waarschuwingssignalen

Hoe kan het dat de politie en jeugdbescherming niet eerder hebben ingegrepen in deze zaak? Die vraag staat ook centraal in de Netflix-documentaire. De overheid slaagde er, ondanks meerdere meldingen en waarschuwingssignalen, niet in om Gabriel te beschermen.

De documentaireserie staat op Netflix vanaf 26 februari.

Ster advertentie
Ster advertentie