Films, Series & TV

'Keuringsdienst van Waarde' legt uitbuiting in tomaten- en sinaasappelteelt bloot

  1. Newschevron right
  2. 'Keuringsdienst van Waarde' legt uitbuiting in tomaten- en sinaasappelteelt bloot

In een aflevering van Keuringdienst van Waarde was donderdag te zien dat migranten in Italië worden uitgebuit in onder andere de tomaten- en sinaasappelteelt. De aflevering was een vervolg op een eerdere uitzending waarin het programma constateerde dat de bliktomaten die hier in de supermarkt liggen, worden geplukt door moderne slaven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tomaat in blik

De aflevering 'Tomaat in blik' maakte veel los bij kijkers. Keuringsdienst van Waarde werd overspoeld met reacties. Ook werden er Kamervragen gesteld door Mahir Alkaya van de SP.

Hij vroeg Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerkingwelke Nederlandse bedrijven er bij de bliktomaten betrokken zijn en hoe zij dit soort praktijken gaat voorkomen. Zij zou met de sector in gesprek gaan en uitzoeken welke bedrijven erbij betrokken zijn. "Een maand later kwam ze met een brief, maar ze mocht er niets over zeggen want wat blijkt: ze heeft afspraken met de sector gemaakt met geheimhoudingsverklaring", vertelt Alkaya over de reactie van de minister.

Supermarkten

Ook de supermarkten die Keuringsdienst van Waarde in 'Tomaat in blik' confronteerde, hebben nog steeds geen antwoord op de vraag waarom zij niks doen aan de uitbuitingen. De Jumbo zou onderzoek doen naar hoe hun tomaten in blik gemaakt worden, maar daar kunnen ze nog niks over zeggen. Ook Lidl en Dirk van den Broek is nog met een onderzoek bezig.

De supermarkten hebben wel een brief van de brancheorganisatie, het Centraal Bureau van Levensmiddelen, naar Keuringsdienst van Waarde verstuurd. Daarin staat onder andere dat de Italiaanse politie beter moet handhaven en dat de Nederlandse politiek ze hier op moet wijzen.

FNV

Vakbond FNV, die al jaren de misstanden in de plukindustrie proberen aan te pakken, is ook in gesprek gegaan met de supermarkten. Maar ook deze organisatie mag niks over de gesprekken vertellen. Wat vakbondsbestuurder Jos Hendriks wel kan zeggen is dat deze misstanden ook voorkomen bij bijna alles wat in het zuiden van Italië geplukt wordt.

Calabrië

Verslaggever Ersin Kiris ging opnieuw naar Italië om dit uit te zoeken. Wat blijkt? De plukkers die worden uitgebuit in de tomatenteelt, zouden ook in Calibrië uitgebuit worden bij de sinaasappeloogst. Sommige plukkers reizen het hele jaar Italië rond om te werken waar er geoogst wordt. Als het tomatenseizoen voorbij is, gaan ze over op sinaasappels en olijven.

"Mijn leven is niet makkelijk. Echt niet", vertelt een van de sinaasappelplukkers. Hij is niet illegaal in Italië. Hij heeft de juiste papieren en ook een contract om te werken als plukker. Toch verdient hij bijna niks. "In een maand verdien je misschien driehonderd, vierhonderd euro."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgende week

In een volgende aflevering duikt Keuringsdienst van Waarde nog dieper in deze zaak. De verslaggevers ontdekken dat het er in de Spaanse fruit- en groenteteelt net zo slecht aan toe gaat.

Keuringsdienst van waarde is elke donderdag om 20.25 uur te zien op NPO 3.

Ster advertentie
Ster advertentie