Naar homepage
Up 2 Date

'Kinderarbeid op cacaoplantages toegenomen ondanks beloftes producenten'

bron: EPA
  1. Newschevron right
  2. 'Kinderarbeid op cacaoplantages toegenomen ondanks beloftes producenten'

Kinderarbeid op cacaoplantages in Ivoorkust en Ghana is de afgelopen tien jaar toegenomen. Dit meldt persbureau Reuters naar aanleiding van een conceptversie van een studie door onderzoekers van de University of Chicago.

De resultaten staan haaks op de beloftes van chocoladeproducenten. Die beloofde in 2010 juist om kinderarbeid terug te dringen. Meer dan 2 miljoen kinderen werkten afgelopen seizoen op de cacaoplantages in de twee landen. De cacao afkomstig uit die landen is goed voor bijna twee derde van de gehele wereldproductie.

Loze beloftes bedrijven

De resultaten staan haaks op de beloftes van chocoladeproducenten. Tien jaar geleden beloofden onder andere Mars, Nestlé, Hershey en Cargill om de meest schrijnende vormen van kinderarbeid binnen hun productieproces in tien jaar met 70 procent terug te dringen. Geen van deze bedrijven wilden echter inhoudelijk reageren op het nieuwe onderzoek.

Ghana ontkent resultaten

Toch leidt de studie vooral tot discussie in de landen aldaar. De Ghanese waakhond van de cacaosector Cocobod laat weten zich niet te herkennen in het onderzoek. De Ivoriaanse overheid kwam met een soortgelijk statement. De internationale brancheorganisatie World Cocoa Foundation (WCF) daarentegen erkent wel dat de sector achterloopt op haar doelstellingen, maar benadrukt dat het rapport nog niet af is en wil daarom nog geen commentaar geven.

Ster advertentie
Ster advertentie