Up 2 Date

Rijkste vrouw van Afrika werd steenrijk door corruptie via Nederland

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Rijkste vrouw van Afrika werd steenrijk door corruptie via Nederland

De Angolese oud-presidentsdochter Isabel dos Santos blijkt vooral steenrijk te zijn omdat Nederland haar een soort van per ongeluk heeft geholpen haar geld te beheren.

vanuit nederland

Vanuit Nederland beheert Isabel al jaren honderden miljoenen, die ze waarschijnlijk op een illegale manier heeft gekregen. Ze wordt namelijk van corruptie beschuldigd in haar belangen in olie-, telecom, alcohol en diamantbedrijven.

administratie

Dat zij geholpen is door Nederland blijkt uit haar administratie die gelekt is en waar Trouw en Het Financieele Dagblad onderzoek naar hebben gedaan. Isabel gebruikt zeker negen Nederlandse brievenbusbedrijven voor het beheren van haar geld en sommige van die bedrijven zijn volgens de Angolese staat betrokken bij corruptie.

1,1 miljard dollar

De Angolese staat legde eind 2019 beslag op bezittingen van Isabel voor maar liefst 1,1 miljard dollar (!). Via de Nederlandse brievenbusbedrijven heeft ze dat geld afgepikt van de Angolese staatskas. Ze heeft nu een fortuin omgerekend van 2 miljard euro, wat ze volgens uitgelekte documenten vooral heeft gekregen door corruptie en vriendjespolitiek, terwijl dat geld eigenlijk besteed had moeten worden aan het volk van Angola, dat gemiddeld minder dan 1,5 euro per dag verdient.

tig huizen en een jacht

Isabel woont ondertussen in een appartement van 50 miljoen euro in Monaco en bezit verder nog drie huizen die bij elkaar 28 miljoen euro kosten in een poepiechique wijk in Londen en huizen in Dubai, Lissabon en de Algarve. Daarnaast hebben ze een jacht van 29,5 miljoen euro en zegt haar man de grootste collectie Afrikaanse kunst ter wereld te hebben. Haar vermogen is nu 'bevroren': ze kan dus geen geld meer uitgeven.

Isabel zegt dat er niets waar is van de beschuldigingen. Op Twitter schreef ze: "Mijn fortuin is er gekomen door mijn karakter, mijn intelligentie, mijn opleiding, mijn professionele capaciteiten en mijn doorzettingsvermogen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie