Films, Series & TV

Anna Nooshin mist diversiteit bij Televizier-nominaties: "Bijna allemaal wit en blond"

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Anna Nooshin mist diversiteit bij Televizier-nominaties: "Bijna allemaal wit en blond"

Anna Nooshin mist diversiteit in de lijst van 25 genomineerden voor de Televizier-award voor beste presentatrice. De beroemde influencer had in haar Instagram Stories een uitgebreide post geschreven over het gebrek aan kleur: "Ze zijn bijna allemaal wit en blond", schreef ze.

"Diversiteit wel op straat, niet op tv"

Anna Nooshin zegt dat ze alle presentatrices in de lijst respecteert. Dat is volgens haar niet het punt. Het gaat er volgens Anna om dat er haast geen mensen van kleur in de lijst zitten. "Als ik door Amsterdam loop, zie ik zoveel diversiteit en talent. Zij moeten allemaal voelen dat ze erbij horen." Van de 25 genomineerden zijn alleen Fidan Ekiz en Nadia Moussaid niet 'wit' en dat is niet Nederland zoals Anna het kent:"Dit is geen afspiegeling van de hele maatschappij."

Probleem is groter

Het probleem is volgens Anna Nooshin groter dan velen denken: "Het probleem is veel groter. Het proces van het selecteren van talenten die een programma mogen presenteren moet meer divers zijn. (...) Het zou goed zijn als we ons allemaal vertegenwoordigd voelen op tv." Dat de televisiewereld niet zomaar zal veranderen, begrijpt Anna maar al te goed: "Verandering gebeurt niet in één keer. Ik hoop dat hier aandacht voor komt, zodat toekomstige generaties zichzelf meer terugzien in alle delen van de media."

Op basis van werk

De redactie van de Televizier lijkt zich niet te herkennen in de kritiek van Anna Nooshin en zegt dat de genomineerden allen geselecteerd zijn op basis van hun werk. Ze zeggen het thema diversiteit besproken te hebben.

Alle winnaressen blond en wit

Het doel is volgens Televizier "niet om een zo divers mogelijke lijst te maken." Het gaat volgens hen "om de beste mensen" en "niet om kleur of afkomst." Het zou gaan om "hoe programma's gescoord hebben, hoeveel er van zijn gemaakt en hun oeuvre." Dan zal het wel toeval zijn dat alle winnaressen van de afgelopen tien jaar - Chantal Janzen, Eva Jinek, Linda de Mol en Yvon Jaspers - toevallig blond zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie