Films, Series & TV

Docu 'Verloren Jongens' toont zoektocht naar verdwenen vluchtelingenjongetjes

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Newschevron right
  2. Docu 'Verloren Jongens' toont zoektocht naar verdwenen vluchtelingenjongetjes

Kinderen uit alle hoeken van de wereld, die door heel Europa ronddwalen zonder hun ouders: het is nog steeds een trieste realiteit. In de documentaire Verloren Jongens gaat journalist Tom Kleijn op zoek naar de Syrische broertjes Liyed en Mohammed, die in 2018 bij een Nederlands pleeggezin terechtkwamen, maar uiteindelijk spoorloos verdwenen.

Van de radar verdwenen

Liyed en Mohammed waren in 2018 respectievelijk 14 en 12 jaar oud. Volgens het vermissingsbericht van de politie ging het om Syrische vluchtelingenjongens. De twee jongens zaten een aantal weken bij een pleeggezin in Amstelveen, maar verdwenen vervolgens uit het niets. Zowel de autoriteiten als verschillende opvangorganisaties hebben geen idee waar zij zich bevinden. Ze verdwenen compleet van de radar.

Een gezicht geven

Nog altijd gebeurt het dat duizenden vluchtelingenkinderen vermist raken na aankomst in Europa. Hoe kan dit? Journalist Tom Kleijn wil deze kinderen een gezicht geven en hun situatie in kaart brengen. Vaak raken ze aan de drugs en vallen ze in handen van mensenhandelaren of straatbendes.

Schokkende ontdekkingen

Kleijn doet tijdens zijn zoektocht schokkende ontdekkingen over Liyed en Mohammed. Spoiler: Kleijn weet Liyed via social media op te sporen en komt erachter dat de jongens helemaal geen broertjes blijken te zijn. Ook zijn ze niet Syrisch. Niets is wat het lijkt. Maar wat is dan wel het ware verhaal van deze jongens? Kleijn probeert in Verloren Jongens een indringend beeld te geven van de achterkant van ons asielsysteem.

Verloren Jongens is op donderdag 7 januari rond 22.10 uur te zien op NPO2.

Ster advertentie
Ster advertentie