Up 2 Date

Schokkende beelden van buren die Syrisch gezin teisteren gaan social media over

foto: Muslim Rights Watch Nederland
  1. Newschevron right
  2. Schokkende beelden van buren die Syrisch gezin teisteren gaan social media over

Op social media gaat een heftig filmpje van Muslim Rights Watch Nederland rond waarin te zien is hoe een Syrisch vluchtelingengezin uit Heerlen meerdere keren ernstig wordt lastiggevallen door agressieve buren. De vader vertelt daarbij dat ze geen hulp kregen van de politie of gemeente en dat de situatie zo gevaarlijk werd, dat het gezin inmiddels is ondergedoken in België. De video wordt gedeeld door tienduizenden mensen die eisen dat er actie wordt ondernomen om het gezin te helpen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Molotovcocktails

Op de beelden is te zien hoe er molotovcocktails in de tuin worden gegooid en hoe een man gewapend met een stok het huis probeert binnen te dringen. Ook is gefilmd hoe een buurman vanaf zijn balkon met een waterpistool met chloor naar beneden spuit en hoe de vader wordt aangevallen door zijn hond.

Aangifte gedaan

De desbetreffende buurman zou een petitie hebben opgezet om het Syrische gezin uit huis te laten plaatsen. "Nadat hij op de hoogte was van dat de rechter ons in het gelijk heeft gesteld, werd hij nog vijandiger", vertelt de vader. Het gezin heeft aangifte gedaan, maar dat zou tot nu toe niks hebben opgeleverd.

Vraag om uitleg

Het filmpje wordt massaal gedeeld door influencers, artiesten en andere mensen die zich afvragen waarom het gezin nog niet geholpen is. Ook verschillende politici, onder wie Rob Jetten, hebben gereageerd. Ze vragen de politie, de gemeente Heerlen en de desbetreffende woningcorporatie om uitleg. Met steun van Lil Kleine en andere BN'ers is gisteren door Bas Smit een inzamelingsactie opgezet om het gezin van een nieuwe woning te voorzien. Die is inmiddels weer gesloten, omdat er al meer dan 32.000 euro is opgehaald.

foto: Instagram: kvrdish1

Update 14:30
De woningcorporatie heeft inmiddels een statement op Facebook geplaatst. Daarin zeggen ze onder andere dat de eerdere berichten in hun naam geplaatst zijn door fake accounts. Ook de gemeente Heerlen en de politie hebben samen een bericht online gezet. Daarin staat dat ze er "in samenwerking met diverse professionals alles aan doen om de Syrische familie en andere betrokkenen te ondersteunen en helpen". Ook zeggen ze zichtbare en onzichtbare maatregelen te hebben genomen om de veiligheid te waarborgen. Verder schrijven ze:

"Wij zijn geschrokken van het effect van de eenzijdige berichtgeving op social media. Het is onacceptabel dat derden mensen tegen elkaar opzetten en maatschappelijke onrust en onveiligheid veroorzaken door een verhaal maar van één kant te belichten en hiermee uit zijn verband te trekken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie buurvrouw

De buurvrouw beweert in een inmiddels verwijderd Facebookbericht dat zij eerst meerdere malen werd lastig gevallen door de Syrische buurman. Hij zou ongewenst foto's en filmpjes van haar hebben gemaakt. Haar account en dat van haar partner staan niet meer online.

Politie in de straat

Hoewel bij het filmpje benadrukt wordt dat het niet de bedoeling is dat mensen de desbetreffende straat in Heerlen zelf gaan opzoeken, is dat volgens verschillende Instagramberichten gisteren toch gebeurd. Er gaan ook beelden rond van een groepje dat het huis van de buren van het Syrische gezin heeft geplunderd en vernield. Vanaf gisterenavond is er daarom flink wat politie op de plek aanwezig.

Ster advertentie
Ster advertentie