Up 2 Date

Minister wil vakanties voorkomen met reizigersverklaring

foto: ANP BART MAATfoto: ANP BART MAAT
  1. Newschevron right
  2. Minister wil vakanties voorkomen met reizigersverklaring

Ondanks dat er wordt geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven, zijn er toch nog mensen die op vakantie gaan. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil daarom een reizigersverklaring invoeren. Zo kunnen reizigers daarmee aantonen of de reis die ze willen maken noodzakelijk is.

Drukte op Schiphol

Er worden momenteel geen pakketreizen tot in ieder geval 15 maart aangeboden naar oranje gebieden. Verder moeten vliegreizigers binnenkort een negatieve testverklaring hebben voor vertrek uit een risicogebied. Toch ontmoedigt dit mensen niet om te vliegen. De foto's van lange wachtrijen op Schiphol die op social media rondgingen, waren voor Van Nieuwenhuizen een doorn in het oog. In een brief aan de Tweede Kamer laat de minister weten dat ze 'teleurgesteld en boos' is over de drukte op Schiphol.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

De maatregelen die luchthavens en vliegmaatschappijen hebben genomen, zijn volgens Van Nieuwenhuizen 'absoluut nog niet genoeg'. Er wordt daarom gesproken over het inlassen van een reizigersverklaring. "Ik onderzoek of het mogelijk is om een verklaring in te voeren waarin reizigers aangeven of het een noodzakelijke reis betreft", schrijft de minister.

Noodzakelijke reis

Het is nog niet bekend hoe die verklaring eruit zal zien en op welk moment die wordt ingevoerd. Er moet ook worden onderzocht wat een noodzakelijke reis precies inhoudt. Een vakantie valt daar bijvoorbeeld niet onder, maar vrachtverkeer, vluchten van mensen met een vitaal beroep of een uitvaart van familie in het buitenland gelden wel als noodzakelijk. Begin volgend jaar wordt er meer bekend over het onderzoek.

Ster advertentie
Ster advertentie