Up 2 Date

Deze jonge journalisten verloren hun vrijheid omdat ze hun werk deden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Deze jonge journalisten verloren hun vrijheid omdat ze hun werk deden

De pen is machtiger dan het zwaard. De kracht van de pen is voor veel landen dan ook een reden om journalisten aan te pakken. In een jaar van wereldwijde protesten en politieke spanningen was het aantal vastgehouden journalisten groter dan ooit. 2020 gaat de boeken in als een recordjaar voor het aantal journalisten dat wereldwijd werd vastgehouden. Volgens het Committee to Protect Journalistst (CPJ) zaten op 1 december minstens 274 journalisten vast in verband met hun werk. Onder deze schrijvers zaten ook vrij jonge mensen zoals Khaled en Roghieh, die door hun schrijven in de cel belandden.

Koplopers

''Het is schokkend en verschrikkelijk om een recordaantal in gevangen journalisten te zien tijdens een pandemie'', reageert CPJ directeur Joel Simon op de cijfers. China is voor het tweede jaar op rij het land dat de meeste journalisten achter tralies plaatste. Het land heeft in 2020 minstens 47 journalisten gevangengezet. Turkije staat op nummer 2 met 37 journalisten. Daar worden ze nog steeds vaak naar de gevangenis gestuurd sinds de poging tot staatsgreep in 2016.

Write for rights

Khaled en Roghieh zijn maar het topje van de ijsberg. Ieder jaar komt Amnesty International in actie voor mensen die onterecht worden gevangengezet of bedreigd. Persvrijheid is belangrijk. Wanneer je mensen vast zet om verslaglegging, bedreig je het recht op vrijheid van meningsuiting. "Khaled Drareni wordt gestraft omdat hij het lef had onafhankelijke journalistiek te bedrijven", zegt Heba Morayef van Amnesty. "Journalistiek zou nooit strafbaar moeten zijn." Op de site van Amnesty kan je een aantal van deze mensen helpen met de Write for Rights-acties en je zo inzetten voor de vrijheid van meningsuiting en de rechten van deze journalisten.

Khaled Drareni

Eén van de journalisten die in 2020 in gevangenschap werd genomen is de Algerijnse Khaled Drareni. Khaled is correspondent van Reporters Without Borders en het Franse TV5 Monde. Hij deed verslag tijdens de protesten van de Hirak-beweging, die elke week de straat opging om te demonstreren tegen corruptie, een nieuwe grondwet en het aftreden van president Bouteflika.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ongewapende bijeenkomst

Khaled wilde laten zien hoe de protesten verliepen en legde ook het harde politieoptreden tegen demonstranten vast. Hij werd opgepakt en beschuldigd van het 'aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst' en werd uiteindelijk tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roghieh (Ashraf) Nafari

Ook de Iraanse studente en burgerjournaliste Roghieh (Ashraf) Nafari moest naar de gevangenis. De reden? Kritiek op het coronabeleid van de regering. Op 26 maart werd zij opgepakt voor een paar tweets waarin ze kritiek uitte op hoe de overheid met de coronacrisis omging. De tweets werden meteen van het platform verwijderd. Roghieh kreeg uiteindelijk een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd.

Vrijheid

Reporters Without Borders noemt nog veel meer voorbeelden en hogere cijfers in hun rapport over het jaar 2020. Er zijn volgens de resultaten van hun onderzoek over 2020 maar liefst 387 journalisten achter de tralies verdwenen, 54 gegijzeld en 4 vermist geweest. Het aantal arrestaties ging vier keer over de kop in de periode van maart tot mei 2020. Dit komt onder andere door de coronacrisis. Door noodwetten werd het in sommige landen veel makkelijker om journalisten vast te zetten.

Ster advertentie
Ster advertentie