Up 2 Date

Veel woede en verdriet na ontvoering honderden scholieren in Nigeria

foto: Twitter: @jrnaib2
  1. Newschevron right
  2. Veel woede en verdriet na ontvoering honderden scholieren in Nigeria

In de Nigeriaanse staat Katsina zijn afgelopen weekend honderden scholieren van een kostschool voor jongens ontvoerd. Vanmorgen waren er naar schatting nog zo'n 300 leerlingen vermist. De bevolking van het land is verdrietig en bezorgd, maar vooral ook boos op de overheid en president Buhari. Hij heeft volgens Al Jazeera twee dagen na de massaontvoering nog steeds zijn gezicht niet laten zien op de school.

Criminele bende

De daders van de ontvoering zijn waarschijnlijk leden van een criminele bende die uit zijn op losgeld. Zij kwamen aan op motorfietsen en betraden al schietend de school. In de regio waar dit is gebeurd, komen vaker dit soort grote ontvoeringen voor. Het leger en de luchtmacht zijn momenteel bezig met het bevrijden van vermiste scholieren en het jagen op de daders. Alle andere kostscholen in de staat zijn per direct gesloten uit voorzorg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevlucht

Op de school zitten ruim 800 jongens. Hoeveel scholieren er precies zijn ontvoerd, is onduidelijk. Een onbekend aantal wist bij de aanval vrijdagavond nog snel te ontsnappen en de omringende bossen in te vluchten. "Ik rende in een menigte, ze kregen me niet te pakken. Toen heb ik mijn kleren omgedraaid zodat ze me niet konden zien. Op dat moment zeiden ze dat ze iedereen die probeerde te ontsnappen zouden doden. Ik rende en klom over stenen, het bos in", vertelt een van de jongens aan Reuters.

#BringBackOurBoys

Naar aanleiding van de massaontvoering zijn er protesten uitgebroken van vooral vrouwen en kinderen die eisen dat de overheid meer actie onderneemt. Op Twitter is #BringBackOurBoys trending. Een aantal jaar geleden was die hashtag nog #BringBackOurGirls, toen er zo'n 300 Nigeriaanse schoolmeisjes werden ontvoerd. Die misdaad werd gepleegd door de terreurgroep Boko Haram, die in een gebied vlakbij de ontvoering van dit weekend actief is. Veel van die meisjes zijn nog altijd vermist.

In Nigeria is al lange tijd grote ontevredenheid over de onveiligheid in vooral het noorden van het land. Volgens Amnesty International zijn in de eerste zes maanden van 2020 ruim 1100 mensen om het leven gekomen door ontvoeringen van criminele bendes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie