Films, Series & TV

Klimaatactivist lijmt zichzelf vast op tafel in live-uitzending van 'Jinek'

foto: RTL
  1. Newschevron right
  2. Klimaatactivist lijmt zichzelf vast op tafel in live-uitzending van 'Jinek'

De uitzending van talkshow Jinek kreeg gisterenavond een onverwachte wending. Klimaatactivist Jelle de Graaf van Extinction Rebellion, die aan tafel zat om te praten over de opvallende klimaatacties van de afgelopen dagen in Europa, klom midden in de live-uitzending op de tafel en lijmde zijn handen vast. Dit om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Mensen gaan dood'

"Ik zit hier vast in een liveprogramma en ik ga het hier hebben over het klimaat en de ecologische crisis", begon de activist tegen een verraste Beau van Erven Dorens, die gisteren vaste presentator Eva Jinek verving. "Mensen gaan dood en wij hebben het hier over de f*cking Donald Duck", verwees hij naar een ander item in de uitzending.

"Je kan niet de hele tijd aan het woord zijn", probeerde Beau hem nog te onderbreken. Daar had De Graaf geen boodschap aan: "Jullie hebben een plicht om eerlijk te berichten over de klimaat- en ecologische crisis. Een plicht die jullie niet nakomen. Het leven van ons allemaal staat op het spel."

De hele aflevering van Jinek is hier terug te kijken.

Uit de studio getild

Pas in het reclameblok kon de activist 'verwijderd' worden. In beelden van achter de schermen is te zien hoe hij met tafelblad en al de studio uit gedragen werd. Daarbij kwam hij al vrij snel los van de tafel. "Hij heeft nog een colaatje gedronken en op ons verzoek het pand verlaten, daarmee stemde hij in. Zijn handen waren oké", aldus Beau later in de uitzending.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gemengde reacties

De reacties op de actie zijn verdeeld. Uit verschillende hoeken komt support voor het 'moedige statement'. "Dit is nodig om het gesprek gaande te houden. Een gesprek aan tafel voeren kan, maar ik denk dat mensen de inhoud dan minder onthouden", aldus iemand in het publiek van Jinek.

Er zijn daarentegen ook veel mensen die het asociaal vinden en van mening zijn dat zo'n actie zijn doel voorbijschiet, omdat de boodschap op deze manier juist niet over zou komen. "Hij zou meer impact maken als hij gewoon vragen zou beantwoorden", klinkt het op Twitter.

Kunstwerken besmeurd

De actie in Jinek volgt verschillende opvallende klimaatdemonstraties op die de afgelopen dagen plaatsvonden bij bekende kunstwerken. Zo werd er al tomatensoep over een Van Gogh-schilderij in Londen gegooid en in Duitsland werd er aardappelpuree op een kunstwerk van Monet gesmeerd. Verder kreeg het wassenbeeld van koning Charles gisteren nog een taart in het gezicht geduwd. Ook al die activisten lijmden zichzelf daarna ter plaatse vast.

Ster advertentie
Ster advertentie