Films, Series & TV

Oekraïne wint Eurovisie Songfestival, Nederland wordt elfde

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Oekraïne wint Eurovisie Songfestival, Nederland wordt elfde

De Oekraïense band Kalush Orchestra heeft met het nummer Stefania het Eurovisie Songfestival gewonnen. De Nederlandse inzending, zangeres S10 met De Diepte, eindigde op de elfde plek. Zaterdagavond keken er ruim drie miljoen mensen in Nederland naar de finale van het Songfestival in Turijn.

Oekraïne gewonnen

Oekraïne heeft gewonnen dankzij de stemmen van het publiek. Door de punten van de vakjury stond in eerste instantie Sam Ryder uit het Verenigd Koninkrijk bovenaan. Nadat Kalush Orchestra meer dan 400 punten kreeg van de kijkers, kwam de groep op nummer 1 terecht met 631 punten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

S10 op elfde plek

Het Verenigd Koninkrijk eindigde op de tweede plek met 466 punten en Spanje op de derde plek met 459 punten. Nederland stond na de stemmen van de vakjury op nummer 8. Helaas kreeg S10 maar 42 punten van de kijkers, waardoor De Diepte uiteindelijk op de elfde plek belandde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Persconferentie

Na afloop gaf Kalush Orchestra een persconferentie. "Het Eurovisie Songefestival heeft Europa weten te verbinden", zei bandleider Oleh Psiuk geëmotioneerd.

"Allereerst willen we iedereen bedanken die op ons heeft gestemd. Deze zege, hier in Turijn, is belangrijker dan ooit voor ons land. We zijn hier om te bewijzen dat de Oekraïense cultuur springlevend is. Wijzelf mixen traditionele Oekraïense klanken met moderne muziek. Ook zonder de invasie van Rusland werd dat gewaardeerd. Nog voordat de oorlog uitbrak, stond ons lied 'Stefania' op een vijfde plek bij de wedkantoren. Dus de Europeanen en Australiërs hebben zeker ook voor het lied gestemd", aldus Oleg.

Volgend jaar

Het land dat wint, mag volgend jaar het Eurovisie Songfestival organiseren. Als het aan Kalush Orchestra ligt, is het evenement in 2023 in "een van oorlog bevrijd Oekraïne en gaat er muziek gemaakt worden in een sterker en mooier land". De European Broadcasting Union (EBU) heeft na de winst in een eerste reactie laten weten "unieke uitdagingen" te voorzien in de organisatie van het Songfestival in 2023. De organisatie gaat nu in gesprek met de Oekraïense omroep UA:PBC over het vervolg.

Ster advertentie
Ster advertentie