Food

Brabanders bakken friet in verwoeste oorlogsgebieden: "Sommigen huilen van blijdschap"

foto: Facebook: FrenkyandCoen
  1. Newschevron right
  2. Brabanders bakken friet in verwoeste oorlogsgebieden: "Sommigen huilen van blijdschap"

Franky van Hintum en Coen van Oosten, twee frietenbakkers uit Brabant, reizen met hun frietkraam door getroffen gebieden in Oekraïne om gratis friet en snacks uit te delen aan mensen die geraakt zijn door de oorlog. Het tweetal staat met hun frituurkar letterlijk tussen gebouwen die verwoest zijn. Franky en Coen en vertellen in gesprek met AD over hun ervaringen.

Huilen van blijdschap

De Brabantse frietenbakkers deelden via social media foto's van afgelopen maandag, toen ze met hun kar in Borodjanka stonden. Dat is een stadje ten noordwesten van Kiev. Op de beelden is duidelijk te zien hoe de omgeving zwaar getroffen en verwoest is door de oorlog.

Volgens Franky kwamen mensen in Borodjanka al om eten vragen voordat de snackkar openging. "Die hadden echt honger. Af en toe neemt iemand een extra portie friet mee voor de volgende dag. Mensen zijn sowieso ontzettend dankbaar. Sommigen huilen van blijdschap als ze een gratis bakje friet krijgen."

foto: Facebook: FrankyandCoen

Hartverscheurend

Ook in Hostomel, de plek waar Franky en Coen dinsdag met hun frietkraam stonden, was er veel armoede te zien. "Heel veel bezoekers brachten plastic bakjes mee om extra friet en snacks in te doen voor morgen. Voor velen was het hun enige maaltijd van de dag", aldus de frietbakkers, die enorm geraakt zijn door de verhalen van de bevolking.

De mannen zijn onder meer bij een weeshuis geweest. "Daar mochten kinderen om de beurt friet omscheppen, en daarna saus in hun bakje pompen. Dan zie je zo’n kind toch even stralen in deze moeilijke tijd. Daar kan niks tegenop." Ook bezochten Franky en Coen vluchtelingencentra en legerlocaties. "Je hoort heftige verhalen. Er was een jochie van een jaar of 9, zijn vader was al een paar weken vermist. 'Als jullie naar het oosten gaan, willen jullie dan kijken of je hem ziet?', vroeg hij. Dan breekt je hart."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inzamelingsactie

Veel mensen hebben de afgelopen dagen geld gedoneerd om Franky en Coen te steunen. Hun actie kwam namelijk bijna tot een eind, omdat het einde van hun voorraad en kapitaal in zicht kwam. Via een website waar mensen geld kunnen doneren, stromen de schenkingen echter achterelkaar binnen. "Dat is pas een patatje oorlog! Doe er maar extra mayo bij namens mij!", schrijft iemand die 20 euro bijdraagt. "Veel succes, fijn dat jullie wat licht brengen in donkere tijden voor de Oekraïners", schrijft een ander. Dankzij deze donaties kunnen de mannen hun fantastische initiatief voortzetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie