Naar homepage
FunX

Heera doet mee aan de Melanin Wonder Contest: "Ik wil een rolmodel zijn"

foto: New Monkey Photographyfoto: New Monkey Photography
  1. Newschevron right
  2. Heera doet mee aan de Melanin Wonder Contest: "Ik wil een rolmodel zijn"

Elk jaar houdt het online platform Melanin Wonder een wedstrijd waarin het op zoek gaat naar nieuw talent. De winnaar wordt een jaar lang in de spotlight gezet. Een van de deelnemers dit jaar is Heera. Aan FunX vertelt ze waarom ze met haar deelname een voorbeeld voor anderen wil zijn.

Melanin Wonder

Heera doet al vanaf haar zestiende modellenwerk, maar dat heeft een tijdje stil gelegen. "Nu dacht ik: ja, ik wil er gewoon weer iets mee doen, maar dan wel met iets relevants eromheen." Daarom besloot ze zich aan te melden voor de wedstrijd van Melanin Wonder, een online platform dat bedoeld is om diversiteit in de media en entertainmentindustrie te boosten. Met haar deelname wil ze laten zien dat ze trots is op haar Surinaamse roots en graag daarover met anderen in gesprek wil gaan. Dat was vroeger wel anders: "Ik was liever niet met mijn huidskleur bezig en hield me afzijdig van discussies, omdat ik geen zin had in gedoe. Je vervalt al snel in een wij-zij-denken en daar houd ik niet van."

De Black Lives Matters-beweging heeft Heera doen inzien dat ze juist wel haar mond moet opentrekken. "We leven nu in een tijd waarin je alles kan bespreken. Daarom moeten we juist nu het gesprek met elkaar aangaan." Volgens Heera staan we nog maar aan het begin en moeten we elkaar beter leren begrijpen. "Daarom doe ik mee aan Melanin Wonder, om een voorbeeld te zijn."

Opmerkingen

Heera kreeg toen ze nog op school zat regelmatig te maken met opmerkingen over haar huidskleur. "Ik zag het eigenlijk als grapje. Ik vond het niet leuk, maar ik vond het ook moeilijk om dat aan te geven". Pas jaren later beseft ze zich hoe vervelend het was om die opmerkingen maar weg te moeten lachen. "Als je wat ouder bent, ga je reflecteren en kom je erachter dat het weldegelijk pijn deed. Zelfs nu, na al die jaren, raakt het me nog."

Nu ze op die tijd terugkijkt, realiseert Heera zich hoe belangrijk het is om rolmodellen in je leven te hebben. "Sterke, onafhankelijke vrouwen naar wie je kunt opkijken. Iemand met wie je je kan identificeren." Voor haar waren dat vrouwen als Alicia Keys en Beyoncé, maar ook haar eigen moeder en tante. "Zij lieten me zien dat het leven niet altijd makkelijk is, maar dat je alles kunt bereiken als je positief blijft en hard werkt."

Heera hoopt dat ze nu zelf ook een rolmodel voor anderen kan zijn: "Een quote van Marian Wright Edelman, een Amerikaanse activist voor kinderrechten, is: ‘You can’t be, what you can’t see' en precies zo voel ik dat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie