Up 2 Date

Foto van huidskleurige pleister gaat wereldwijd viral

foto: Twitter @ApollonTweets
  1. Newschevron right
  2. Foto van huidskleurige pleister gaat wereldwijd viral

De 45-jarige Dom Apollon had nooit kunnen denken dat een foto van een pleister die hij plaatste op Twitter, wereldwijd viral zou gaan. Hij plaatste het resultaat van zijn zoektocht naar een pleister in dezelfde kleur als zijn huid. Want dat bleek niet bepaald een makkelijke zoektocht te zijn geweest.

emotie

Dom, die in Oakland, Californië leeft, sneed zichzelf in zijn vinger en ging op zoek naar een donkerbruine pleister. Dat bleek een lange zoektocht, maar eenmaal gevonden en opgeplakt voelde hij naar eigen zeggen dat hij werd overmand door emoties toen hij zich realiseerde hoe goed de pleister bij zijn eigen huidskleur paste.

45 jaar

Bij de foto die hij op Twitter plaatste, schreef hij: "Het heeft me 45 reisjes rond de zon gekost, maar voor het eerst in mijn leven weet ik hoe het voelt om een pleister in mijn eigen huidskleur te hebben."

"Je kunt het nauwelijks zien op de eerste afbeelding. Ik moet mijn tranen tegenhouden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

tienduizenden keren gedeeld

Dom, die werkt voor een stichting die zich inzet voor raciale bewustwording, legt in een oprechte reeks tweets uit hoe eenvoudige huishoudelijke artikelen vragen bij hem opriepen over zijn eigen raciale identiteit. De tweets zijn inmiddels tienduizenden keren gedeeld.

"Het is niet dat ik niet wist dat deze strips bestonden, maar ik had de enorme complexe emoties die ik voelde toen ik zag hoe goed de pleister met mijn huid versmolt echt niet verwacht. Dit voelde als erbij horen. Je voelt je gewaardeerd. En ik voelde verdriet voor mijn jongere zelf en miljoenen gekleurde kinderen, vooral zwarte kinderen. Als een herinnering aan ontelbare ruimtes waar mijn huid nog steeds niet welkom is. Gevreesd. Gehaat."

John boyega

De Tweets van Dom werden zelfs zo vaak geliked, dat ze de aandacht trokken van acteur John Boyega uit Star Wars, die zijn eigen ervaring over het werken met pleisters op de filmset met het grote publiek deelde. Hij geeft aan dat de visagie zijn pleisters altijd moet schminken om te zorgen dat ze niet opvallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Huidskleurige pleisters in Nederland

Er zijn pleisters voor verschillende huidskleuren te koop, maar veel mensen weten niet dat er meer keus is dan enkel de 'nude'-kleurige die dus duidelijk geschikt zijn voor witte mensen. Pas in 2018 werd in Nederlands groots aangekondigd dat een aantal grote drogisterijen ook pleisters in vijf donkerdere kleuren verkoopt, een idee en ontwerp van het Nederlandse Albert Schweitzer Fonds.

Ster advertentie
Ster advertentie