FunX

Urby Emanuelson over racisme in voetbal: "Het is heel moeilijk om aan te pakken"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Urby Emanuelson over racisme in voetbal: "Het is heel moeilijk om aan te pakken"

Helaas komen er regelmatig gevallen van racistische uitingen in de sport voorbij in het nieuws. Zo diende Chelsea deze week een klacht in bij de UEFA naar aanleiding van racistische kreten tijdens de wedstrijd tegen het Oekraïense Dynamo Kiev.

Vandaag, op de Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie, sprak Fernando sprak daarom met voetballer Urby Emanuelson. Ook hij heeft hier namelijk vervelende ervaringen mee. In Start vertelde hij hier meer over.

"Het is gewoon moeilijk te begrijpen dat er nog steeds mensen zijn die op basis van huidskleur gekke dingen gaan doen."

apengeluiden

Urby vertelt Fernando dat hij in de tijd dat hij in Italië speelde meerdere malen te maken heeft gehad met racistische uitingen vanuit het publiek. "Tijdens de wedstrijd werd een van onze teamgenoten met apengeluiden bejegend. Die stapte van het veld af en wij gingen daar gelijk in mee", vertelt hij. Wat je precies moet doen als zoiets gebeurd, is volgens de voetballer moeilijk te zeggen. Zeker als er veel op het spel staat, zoals bij een Champions League-wedstrijd. "Je kan dan niet de dingen doen die je eigenlijk zou willen doen."

gewend

Gelukkig heeft Urby het gevoel dat het steeds beter gaat. In Nederland ervaart hij weinig racisme in het voetbal. Het blijft volgens hem echter een moeilijke kwestie om racisme in de sport tegen te gaan. Hij vertelt dat er door voetballers al een beetje vanuit wordt gegaan dat ze racistische uitspraken kunnen verwachten. En dat is natuurlijk een slechte zaak, want racisme is niet iets dat je zou moeten accepteren.

"Wij als voetballers accepteren eigenlijk al dat er hele nare dingen naar je geroepen kunnen worden. [...] Dat is eigenlijk heel slecht."

Nike-campagne

De Brits-Jamaicaanse voetballer Raheem Sterling besloot eind vorig jaar op te staan tegen racisme. Dat deed hij in een openhartige Instagrampost nadat hij door het publiek werd uitgescholden in een wedstrijd en er ook nog eens negatief over hem werd geschreven in de kranten. Zijn krachtige woorden inspireerden Nike om hem het nieuwe gezicht van een campagne te maken. De slogan erbij luidde: "Ergens voor opstaan maakt het leven niet altijd makkelijker, maar gemakzucht heeft nooit gezorgd voor verandering."

Ster advertentie
Ster advertentie