FunX

5 chille dingen die de Europese Unie voor je fixt

foto: Pixabay
  1. Newschevron right
  2. 5 chille dingen die de Europese Unie voor je fixt

Vandaag is de dag: je kunt stemmen voor de Europese verkiezingen! Maar even tussendoor: Europa... wat heb je er eigenlijk aan? FunX maakt een lijstje met in ieder geval vijf chille dingen die de Europese Unie voor je fixt.

1. Netflix

Netflix! Als je wel eens Netflix hebt geopend op vakantie dan is het je vast een keer opgevallen. Niet al je favoriete series zijn in het buitenland beschikbaar. Dat komt door geoblocking. Geoblocking bepaalt tot welke websites en content je toegang hebt op basis van het land waar je bent. Sinds 2018 heeft de Europese Unie besloten dat geoblocking niet zomaar mag in de Europese lidstaten. Dat betekent voor jou dat je met een gerust hart Breaking Bad kan blijven checken. Ook als je buiten Nederland bent.

2. Vrij reizen

En om Netflix te kijken in het buitenland, moet je natuurlijk reizen. Voordat de Europese Unie vrij reizen mogelijk maakte, stond je vroeger nóg langer te wachten op Schiphol. Alsof het nu al niet lang genoeg duurt met koffers inchecken en de beveiligingscheck. Kon je voor de paspoortcontrole ook weer een aantal uur extra bij rekenen. Met dank aan de Europese Unie kan je nu snel langs de paspoortcontrole of kan je direct doorrijden langs de grens zonder je paspoort te hoeven laten zien.

3. Studeren in het buitenland

We blijven met nummer drie lekker in het buitenland. Want wist je dat de Europese Unie jou de kans geeft op een beurs om in het buitenland te studeren? Lekker in Bologna studeren of misschien toch richting Barcelona? Programma’s zoals Erasmus+ zijn ingesteld door de Europese Unie om jou te steunen en te stimuleren om te studeren in een ander Europees land. Met de nodige financiering, of course. Waar wacht je nog op?

4. Medische zorg

Ben je tijdelijk in een ander EU-land voor werk, studie of gewoon omdat je lekker aan het chillen bent op vakantie? Gelukkig zijn veel voorzieningen binnen de EU grotendeels op elkaar afgestemd. Zo kan jij met een gerust hart ons kikkerlandje verlaten, maar wel rekenen op de nodige medische zorg vanuit Nederland als dat nodig is. Check altijd wel of je vooraf toestemming nodig hebt van je zorgverzekeraar en in hoeverre alles vergoed wordt.

5. Online shoppen

And last but not least: online shoppen! Ja wie doet het nou niet: je kleding online bestellen. Wilde jij vroeger die gekke pattas bestellen via een Engelse webshop, omdat ze in Nederland uitverkocht was? Dan had je vroeger dikke pech. Daarom heeft de Europese Unie het mogelijk gemaakt dat alle EU landen, waaronder Nederland, ook op buitenlandse websites kan bestellen. Dat maakt het aanbod ook nog eens veel beter!

Ster advertentie
Ster advertentie