FunX

Stop dragers van laaghangende broeken!?

  1. Newschevron right
  2. Stop dragers van laaghangende broeken!?
Volkskrant columnist Pieter Hilhorst ergert zich wild aan laaghangende broeken. Hij wil niet dat zijn zoon er een draagt. Jongeren die hun onderbroek laten zien vindt hij niet alleen een onsmakelijk gezicht, maar ze verheerlijken ook een agressieve machocultuur. De 'baggy' broek werd het eerst gedragen door ex-gevangenen in de Verenigde Staten en is volgens hem een uiting van de Amerikaanse gangster straatcultuur, net als de capuchon en bling bling.

Bewust of onbewust, je bent wat je aantrekt, vindt Hilhorst. Wie zijn broek laat hangen, zegt volgens de columnist eigenlijk dat hij schijt heeft aan alles en iedereen. “Wat de hoofddoek is voor Geert, is de afgezakte broek voor mij. Het is een symbool van een wereldbeeld dat haaks staat op mijn overtuigingen”.

Pieter Hilhorst gaf bij Fresh 'n Up meer uitleg over zijn hekel voor baggypants. Beluister het zelf!
{audio}http://download.omroep.nl/funx/blogs/Baggypants.mp3{/audio}

Verboden

Hilhorst is niet de eerste die zich stoort aan de laaghangende broek. In 2005 wilde de staat Virginia al een verbod op de laaghangende broek. In bepaalde Amerikaanse steden is het dragen ervan verboden. Zo startte de zwarte senator Eric Adams vorig jaar nog een campagne in Amerika waarin hij jongeren opriep “to stop the sag”. Adams vergelijkt de laaghangende broek met andere stereotypen die er bestaan over negers en joden.Mensenrecht

Het Britse Openbaar Ministerie probeerde in 2010 bij een jongen van 18 jaar een kledingvoorschrift op te leggen, omdat hij zijn capuchon en laaghangende broek ‘intimiderend’ zou dragen. De rechter sprak de jongen echter vrij en vond de manier waarop hij zijn broek droeg een ‘mensenrecht’.

Modemisser

In Nederland wordt in het algemeen wat nuchterder over de broek gesproken. In de Elsevier staat de broek nr. 6 op de lijst van wat vrouwen modemissers van mannen vinden.

GeenStijl

Volgens GeenStijl basht Hilhorst met zijn column de ‘FunX-jeugd’. Alsof alleen jongeren die naar FunX luisteren hun broek laten zakken of hoofddoekjes dragen. De vraag is verder of de laaghangende broek wel vergeleken kan worden met het hoofddoekje.

Wat vindt de FunX-jeugd?

We vragen het aan de ‘FunX-jeugd’. Waarom draag jij het? Voor het gemak, omdat al je vrienden het doen of omdat je wilt laten zien dat je ‘gangsta’ bent? En vind jij dat dit vergelijkbaar is met het dragen van een religieus symbool zoals een hoofddoekje? En wat vinden de meiden van de laaghangende broek?
Ster advertentie
Ster advertentie