Naar homepage
FunX

Hoe is de coronasituatie in Suriname? "Het begon als grap op social media"

  1. Newschevron right
  2. Hoe is de coronasituatie in Suriname? "Het begon als grap op social media"

In Europa gaat het ene na het andere land op slot wegens het coronavirus. Maar hoe zit het buiten Europa? Wat zijn bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Suriname, een land waar veel Nederlanders familie hebben wonen? Jongerenactivist Immielioh woont in Suriname en vertelde in Turn Up! aan Giorgio en Vanessa hoe de situatie daar nu is.

Maatregelen

Met tot nu toe één besmettingsgeval is de situatie in Suriname een stuk rustiger dan in Nederland, vertelt de 35-jarige Immielioh. Wel zijn er al wat maatregelen getroffen. Zo zijn supermarkten slechts op beperkte tijden open en ook zijn er minder tot geen bijeenkomsten van meer dan honderd personen. Lokale media melden dat ook de scholen sinds afgelopen maandag dicht zijn vanwege het virus.

Begonnen als grap

"Het is eigenlijk voor ons als grap begonnen op social media", vertelt Immielioh. "Totdat we hier het eerste geval hadden een aantal dagen terug. Toen is het een stuk serieuzer geworden." Net als de rest van de inwoners is hij nu steeds meer op zijn hoede. Zo is de desinfecterende handgel inmiddels al overal uitverkocht. "En als iemand begint te hoesten of een niesbui heeft, is iedereen supervoorzichtig."

Bang voor totale escalatie is Immielioh niet. "Ik geloof niet dat het in Suriname zo erg wordt als in andere landen. Temperatuur speelt zeker een rol in de strijd tegen het virus."

Luchtruim dicht
In Suriname is tot nu toe één besmettingsgeval bekend. Die persoon komt uit Nederland en is in quarantaine geplaatst. Het luchtruim is een dag later, op zaterdag 14 maart, gesloten. Het vliegveld van Paramaribo is alleen nog open voor noodzakelijke vluchten en vrachtverkeer. Afgelopen maandag vloog KLM met lege toestellen naar Suriname om gestrande reizigers op te halen en terug te brengen naar Nederland, zo meldde NOS.

Ster advertentie
Ster advertentie