FunX

Frenna steekt zijn hits in een gospeljasje in 'All of the Lights'

foto: EO
  1. Newschevron right
  2. Frenna steekt zijn hits in een gospeljasje in 'All of the Lights'

In het nieuwe programma All of the Lights, gepresenteerd door Défano Holwijn, worden je favoriete hiphopartiesten in een nieuw daglicht gezet: dat van gospel. In de eerste aflevering is het Frenna die zijn hits samen met het ZO! Gospel Choir in een nieuw jasje steekt. Daarnaast vertelt de artiest wat meer over moeilijke momenten uit zijn jeugd en hoe die hem vandaag de dag motiveren.

Quote

Ik wil mijn dochtertje een betere start geven dan ik zelf heb gehad.

Hiphop meets gospel

Gospel ken je misschien vooral van de lange toga's en Oh Happy Day, maar de muziek heeft meer gemeen met hiphop dan je misschien in eerste instantie zou denken. Verschillende grote artiesten zoals Kanye West en Beyoncé lieten zich al inspireren door het genre en gebruiken gospelinvloeden in hun muziek. Dat geldt ook Frenna: "Het staat voor hoop en dat is alles wat ik rap."

Hoe goed hiphop en gospel samen klinken, blijkt uit Frenna's optreden in de eerste aflevering van All of the Lights. Samen met het koor zingt hij zijn tracks Regen, Bidden In De Jeep, Money Deh Yah en Shutdown op een manier zoals je ze nog nooit hebt gehoord.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opgroeien in armoede

Het thema van de aflevering is 'na regen komt zonneschijn'. Die uitspraak gaat zeker ook voor Frenna op. In zijn jeugd heeft hij het namelijk lang niet altijd makkelijk gehad. "Ik kom uit een groot gezin met vijf kinderen en we hadden het niet altijd breed. En bij armoede komen ook andere dingen kijken. Je rolt in de criminaliteit en al die dingen."

Frenna vertelt dat zijn gezin te maken kreeg met deurwaarders en schuldhulpverlening. "M'n vader zei toen iets wat me echt raakte. Hij zei: 'Ik doe m'n brievenbus vaak niet open, omdat ik er bang voor ben.' Dat is sick als je erover nadenkt."

Schaamte

Uiteindelijk werd Frenna's gezin zelfs uit huis gezet. "De hele buurt kwam kijken." Hij vertelt dat hij daar veel schaamte bij voelde, wat de reden is dat hij er niet makkelijk over praatte en ook nooit meer terug is gegaan naar zijn oude buurt. "Iedereen had zijn problemen. Ik was vaak alleen."

Het negatieve niet accepteren

Inmiddels probeert de artiest al het negatieve om te zetten in iets positiefs. "Die drijfveer komt voort uit familie en durven dromen. En het negatieve niet accepteren: we gaan niet voor altijd in deze situatie blijven, maar zoeken naar een uitweg en werken hard." Zo is vooral zijn dochtertje Nairobi een grote motivatie. "Ik wil haar een betere start geven dan ik zelf heb gehad.

All of the Lights is een samenwerking tussen de EO, FunX en Maak. De volgende afleveringen, met Broederliefde, Glen Faria en Yung Nnelg, zijn de komende woensdagen om 23.00 uur te zien op NPO 3. Je kunt de aflevering met Frenna hier terugkijken.

Ster advertentie
Ster advertentie