FunX

Verkiezingen: de stemmen zijn geteld, what's next?

  1. Newschevron right
  2. Verkiezingen: de stemmen zijn geteld, what's next?

Nog heel even en dan kan je stemmen op de politieke partij die het meest bij jouw idealen past. Op woensdag 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Misschien ben je volop met stemwijzers in de weer, maar misschien ook niet. Te weinig vertrouwen in de overheid? Te ingewikkeld? Dat is niet de juiste mind state, want hoewel jij je misschien niet wil bemoeien met de politiek, doen ze dat uiteindelijk wel met jou!

Op 15 maart sluiten de stembussen om stipt 21.00 uur. Daarna worden alle stembiljetten zorgvuldig geteld.

Maar wat gebeurt er daarna?

Na het tellen van de stemmen en de verkiezingsuitslag, begint de formatie van een nieuw kabinet.

Hoeveel stemmen heeft een partij nodig om een zetel, ofwel stoel, te bemachtigen in de Tweede Kamer?

In de Tweede Kamer is plek voor 150 mensen. De zetels worden verdeeld onder de drie grootste partijen. Er zijn ongeveer 60.000 stemmen nodig om een zetel te krijgen.

Wat is een coalitie en hoe gaat dat in z'n werk?

Het is in Nederland nog nooit voorgekomen dat een partij meer dan 50 procent van de stemmen heeft gekregen. Daarom moeten partijen samen werken om te mogen regeren. Deze samenwerking van partijen heet een coalitie. Uiterlijk een week na de verkiezingsuitslag houdt de Tweede Kamer een debat en wordt een informateur benoemd. De informateur onderzoekt welke partijen een coalitie willen vormen en stelt een regeerakkoord op.

Wat is een regeerakkoord?

Het regeerakkoord is een compromis tussen verschillende partijstandpunten.

Wanneer worden de ministers en staatssecretarissen beëdigd?

Als de informateur zijn werk heeft afgerond stelt de Tweede Kamer een formateur aan. De formateur rondt de besprekingen af en stelt het kabinet samen. Hij benoemt de ministers en staatssecretarissen en wordt zelf meestal de nieuwe premier. Het nieuwe kabinet gaat vervolgens in overleg en verklaart het eens te zijn met het regeerakkoord. Daarna beedigt de koning de nieuwe ministers en staatssecretarissen.

Na het regeerakkoord, komt er ook nog een regeringsverklaring. Wat is het verschil?

Het nieuwe kabinet stelt een regeringsverklaring op met daarin de hoofdlijnen van het regeerakkoord. Tot slot presenteert de premier de nieuwe regeringsverklaring aan de Tweede Kamer. En dan kan de regering aan de slag!

Ster advertentie
Ster advertentie