FunX

Vrouwelijke grensrechter gecensureerd op Iraanse televisie: "Beelden niet toegestaan door overheid"

foto: Twitter: Sean_cardo
  1. Newschevron right
  2. Vrouwelijke grensrechter gecensureerd op Iraanse televisie: "Beelden niet toegestaan door overheid"

Bij een voetbalwedstrijd uit de Engelse Premier League tussen Manchester United en Tottenham Hotspur, gebeurde er iets opmerkelijks bij de uitzending ervan op de Iraanse televisie. Er was een vrouwelijke grensrechter aanwezig, maar die werd door de Iraanse televisie gecensureerd. Mera is Iraans en vertelde in FunX Fresh met Eva meer over de reden waarom dit gebeurde. "Zulke dingen zijn een taboe."

Eva belt in FunX Fresh met Mera over de gecensureerde vrouwelijk grensrechter op de Iraanse televisie.

Blote benen

In plaats van de vrouwelijke grensrechter te zien vlaggen, kreeg men op de Iraanse televisie shots te zien van de tribune of een buitenaanzicht van het stadion. Eva vroeg Mera, die ook familie heeft in Iran, wat de reden was dat de vrouwelijke grensrechter werd gecensureerd. "Omdat je haar benen ziet", zegt hij. "Zoals jullie weten is Iran best een Islamitisch land en zulke dingen zijn een taboe. Het wordt door de Iraanse overheid niet toegestaan om zulke beelden te tonen." Dat geldt dus ook voor een vrouwelijke grensrechter in een korte broek. "Ook dat wordt gezien als bloot. Het is niet bloot, maar zo wordt het wel gezien."

Hetzelfde wordt gedaan bij films en series die op de Iraanse televisie verschijnen. "Het wordt eerst gescreend en gekeurd voordat het op tv komt. Het moet wel echt binnen de regels zijn", aldus Mera.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'We leven in 2021'

Als Mera wordt gevraagd wat hij zelf vindt van een vrouwelijke grensrechter in een korte broek op tv, is hij duidelijk. "Ik vind dat gewoon kunnen. Ik bedoel, kom op, we leven nu in 2021." Toch zou hij dit niet zomaar uitspreken in Iran. "Dan zou dat wel anders zijn. Dan zou ik meegenomen kunnen worden, en me straf gaan uitzitten misschien wel."

Ster advertentie
Ster advertentie