Naar homepage
FunX

Jens kreeg op 15-jarige leeftijd ongepaste DM's van Kamerlid Smeets (D66)

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jens kreeg op 15-jarige leeftijd ongepaste DM's van Kamerlid Smeets (D66)

Jonge mannen zijn massaal ongepaste berichten van Tweede Kamerlid Sidney Smeets (D66) aan het delen op Twitter. De 45-jarige politicus blijkt al jaren seksueel getinte berichten te sturen naar jonge mannen, waarvan sommige zelfs nog minderjarig zijn. Zo heeft Jens ook dit soort berichten van hem ontvangen toen hij 15 jaar oud was. Hij deelde zijn verhaal op Twitter en sprak hierover in 7/11 met Sander. "Het is vilein, intimiderend en naar", zegt Jens.

Update 18:20 uur:
Smeets is teruggetreden als Kamerlid. Dat staat in een verklaring op de website van D66. Daarin schrijft Smeets onder andere: "Meerdere mensen verklaren contact met mij als ongewenst te hebben ervaren. Zoals ik ook gisteren al zei, ben ik daar erg van geschrokken, omdat het nooit mijn intentie is geweest." Partijleider Sigrid Kaag zegt: "Ik vind het belangrijk dat we in Nederland de komende tijd werken aan een veiliger omgeving voor lhbti’ers, die in sommige situaties kwetsbaar zijn. Ook mijn partij wil en zal daaraan een bijdrage leveren."

Jens in 7/11 over de ongepaste berichten die hij van Smeets ontving toen hij 15 jaar oud was.

Problematisch

Jens kreeg zo'n 3,5 jaar geleden, toen hij nog 15 was, een dergelijk bericht van Smeets. "Bij mij was het nog relatief onschuldig", vertelt de nu 18-jarige Jens. "Het was een bericht met de vraag of ik zin had om langs te komen op kantoor en hij stuurde een foto van zijn uitzicht." Volgens Jens is het binnen bepaalde kringen al langer bekend dat Smeets dit doet. "Dat hij jonge mannen, jonge homo's vaak, dat soort berichtjes stuurt. Soms helemaal niet seksueel expliciet. Bij mij was het alleen een bericht om langs te komen, maar het is wel heel massaal en dat maakt het toch problematisch."

Een bekende van Jens, die ook dit soort berichten van Smeets had gekregen, deed hiervan een melding bij een vertrouwenspersoon van D66. "Daar hebben we verder niks meer van gehoord. Hij zit nu in de Kamer, dus we vonden het echt belangrijk dat dit werd aangekaart." Toen iemand anders dinsdagmiddag zijn verhaal deelde op Twitter, besloot Jens hetzelfde te doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Machtspositie

Jens zegt dat hij zich erg geïntimeerd voelde door het bericht van Smeets. "Ook als je doorkrijgt dat hij dit bij tientallen, en dan echt tientallen, andere jongens tussen de 15 en 18 jaar doet. Dan is dat zo schrikken, omdat je weet dat hij het vanuit een machtspositie doet. Hij weet dat hij net binnen de grenzen van wat legaal is, handelt. Dus kan hij er net niet strafbaar op gepakt worden. Dat is zo vilein, intimiderend en naar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Deze man kan niet aanblijven als volksvertegenwoordiger.

Jens

'Hij moet de Kamer uit'

Volgens Jens is er nu maar één oplossing. "Deze man kan niet aanblijven als volksvertegenwoordiger", zegt Jens stellig. "Als je iemand hebt waarvan je weet dat hij zo fout gedrag heeft vertoond tegenover zoveel jonge pubers, kinderen bijna, dan kan je niet aanblijven als Kamerlid. Dat is zo problematisch. Ook al is het net legaal, het is alsnog heel shady. Hij kan gewoon zo zijn functie niet vervullen. Hij moet de Kamer uit."

Jens wil met zijn verhaal ook anderen inspireren om hun verhaal te delen. "Het is heel fijn om te weten dat de verhalen gehoord worden, dat ze uitgesproken worden, want dat is denk ik ook mijn boodschap", zegt Jens. "Ik heb mijn verhaal gedaan, mede zodat andere jongens weten dat hun verhaal ook gedeeld kan worden en dat mensen daar naar luisteren. Dat ze het in ieder geval niet voor zich hoeven te houden."

Ster advertentie
Ster advertentie