Naar homepage
FunX

Imani (14) speelt in videoclip over mentale gezondheid van jongeren: ''Het was best heftig''

foto: Eigen foto
  1. Newschevron right
  2. Imani (14) speelt in videoclip over mentale gezondheid van jongeren: ''Het was best heftig''

De 14-jarige Imani uit Hoorn speelt de hoofdrol in een videoclip over de mentale gezondheid van jongeren. De video is een onderdeel van de landelijke campagne #nogffvolhouden van jongerenorganisatie BV Jong. Het doel achter de clip en de campagne is om jongeren bewust te laten maken van het delen van hun eigen gevoelens. Imani vertelt er meer over aan Tannaz in Jouw Stad.

Imani (14) heeft soms ook last van negatieve gevoelens.

Negatieve gevoelens

Imani zit in de bloei van haar leven, maar toch kampt ze weleens met negatieve gevoelens. ''Het gevoel dat je in deze tijd niet meer met al je vrienden en familieleden kan zijn, is soms erg moeilijk. Ook heb ik het heel druk met school: je krijgt superveel schoolwerk en dat levert heel veel stress op.''

Imani is zeker niet de enige die met zulke gevoelens kampt. Veel jongeren ervaren namelijk hetzelfde probleem. In de laatste maanden steeg het aantal crisisbehandelingen van jongeren bij GGZ Noord-Holland Noord enorm. ''Wij krijgen heel veel signalen van jongeren dat ze somber, eenzaam of verdrietig zijn. Ook zien we dat jongeren vaker suïcidale gedachtes hebben'', aldus Jerrol Lashley, Teamcoach Jongerenwerk van Stichting Netwerk Hoorn tegen NH Nieuws. Of deze stijging grotendeels in verband staat met corona, moet nog worden onderzocht.

#Nogffvolhouden

''Jongeren lopen in deze tijd gewoon echt vast en weten vaak niet waar ze met hun emoties naartoe moeten'', vertelt Lashley. Medewerkers van jongerenorganisaties doen er dan ook alles aan om hen een luisterend oor te bieden en een plek te creëren waar ze zich veilig en begrepen voelen. Ook stimuleren die organisaties jongeren om hun eigen talenten te blijven ontwikkelen.

Vandaar dat jongerenorganisatie BV Jong, in samenwerking met andere jongerenwerkers in Nederland, de campagne #nogffvolhouden is gestart. ''We willen met deze campagne jongeren blijven oproepen om van zichzelf te laten horen en om hun talent te blijven gebruiken'', aldus Lashley.

Heftige videoclip

Een onderdeel van de campagne is de videoclip van de Hoornse rapper FLO, waarin Imani de hoofdrol mocht spelen. De videoclip toont een heftige, maar soms herkenbare situatie. Het verhaal gaat over een meisje dat kampt met negatieve gedachten. Ze weet eigenlijk niet zo goed wat ze met al die gevoelens aan moet. Uiteindelijk komt ze tot het besluit om voor de trein te springen, maar dan wordt ze tegengehouden door jongerencoach Lashley. Hij brengt haar mee naar een kunstatelier om haar gedachten leeg te maken en alles van zich af te verven. De onderliggende boodschap van de clip is dan ook: ''Als je bezig bent met je talent, kan je het beste uit jezelf naar boven halen.''

Quote

Vooral het stukje bij het spoor, was het echt heel erg heftig en moeilijk.

Imani

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meerdere projecten

Begin dit jaar is er een steunpakket van 58,8 miljoen euro vrijgemaakt voor jongeren. Van dit bedrag ontving de gemeente Hoorn maar liefst 170.000 euro. Met dat geld wil de gemeente drie grote projecten lanceren die jongeren zal helpen. Een daarvan is het Talenthuis, een centrale ontmoetingsplek voor jongeren waar ze hun talenten kunnen blijven ontwikkelen. ''Ze kunnen onder andere podiumervaring opdoen of rapworkshops bijwonen'', vertelt Lashley.

Laaat je talent hier op een creatieve manier zien of horen.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie