FunX

Mani in Real Talk: "Rap is misschien een reden dat criminaliteit bestaat"

  1. Newschevron right
  2. Mani in Real Talk: "Rap is misschien een reden dat criminaliteit bestaat"

Het is weer tijd voor een brand new Nandoleaks: Real Talk. Deze keer met de man die altijd de keihardste bars en punchlines weet te deliveren. Mani staat erom bekend dat hij niet veel interviews geeft. Toch is hij in deze aflevering van Fernando's podcast openhartig over zijn criminele jeugd, de vieze kant van de rapgame, zijn 9-jarige dochtertje en hoe zijn artiestennaam veranderde van MocroManiac naar Mani.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beginnings
Mani groeide op in de Bijlmer en kwam rond zijn veertiende al vast te zitten. Het was een periode waarin hij niet aan zijn toekomst dacht en vooral met de dag leefde. Ook school nam hij niet serieus, het ging dan ook meer om zijn vrienden, de straat en overleven. Hij volgde het criminele pad, maar kreeg door rap uiteindelijk een nieuw doel in zijn leven.

"We waren jongens zonder een doelstelling. [...] Buiten was het jagen op wat je thuis niet hebt. Het waren criminele zaken die verder konden gaan, maar toen ik in de rapgame kwam, werd ik rustiger. [...] Anders zou ik nu wat anders doen, maar ik reken nog steeds niet helemaal op rap. Wel leidde rap mij af van al de rest dat op mij af kon komen."

Trotse Mocro

In de rapgame begon Mani onder de artiestennaam MocroManiac. Hij vertelt dat hij nooit een artiestennaam had totdat hij in een van zijn tracks rapte dat hij een 'Mocro maniac' is. Dat bleef hangen en zo werd MocroManiac uiteindelijk zijn artiestennaam. Vooral het woord Mocro moest er volgens Mani in."Ik ben opgegroeid met Anti's en Suri's. Als ik Mani zou heten toen ik net in de rapgame kwam, zou je nooit de Marokkaan in me zien. Voordat ik MocroManiac was en iemand mij naar mijn afkomst vroeg, geloofden zij echt niet dat ik Marokkaan ben." Dat komt volgens de rapper omdat hij uit de Bijlmer komt en anders praat. "Ik heb mezelf zo genoemd, zodat je het me niet hoeft te vragen. [...] Ik ben wel een trotse Mocro, begrijp je?"

"Wanneer ik genoeg money heb en met mijn dochter kan zijn wanneer ik wil, ben ik pas succesvol."

Rapgame

In de rapscene kent Mani zijn mooie maar ook moeilijke momenten. Het is volgens hem een moeilijke wereld en hij noemt het dan ook mooi, maar tegelijkertijd vies. De rapper legt uit:

"Sinds ik begon te rappen, heb ik nog nooit zoveel haat gekregen. Er is veel jaloezie in de rapgame. Je moet je mannetje staan als een soldaat, het is niet alleen maar leuk. De straat luistert niet naar rock & roll, maar naar rap, dus de straat kijkt mee. Het zit vol met verrassingen. Er is weinig eerlijkheid in deze game. Dat is volgens mij het grootste probleem. Iedereen is bang voor zijn positie, ik ben iemand die dat nooit is geweest, omdat ik weet wat ik kan."

Structuur en independent

Maar er zijn natuurlijk ook mooie dingen en momenten in de rapwereld. Voor Mani was dat vorig jaar toen hij eindelijk zijn langverwachte, eerste soloalbum MANIAC uitbracht.

"Mensen hebben eigenlijk te lang moeten wachten op dit album. Dat lag aan mij, ik was niet serieus bezig denk ik. [...] Ik had geen structuur en dat gaf Top Notch mij wel voor dit album. Daarna heb ik nog mijn EP 'Mani' uitgebracht onder Top Notch, maar nu ben ik independent. Ik heb nu mijn studio en ik ben bezig met schrijven. Er is een budget, dus ik kan gewoon muziek uitbrengen."

Foto: Nandoleaks

Meer dan succes

Het afgelopen jaar was een succesvol en consistent jaar voor Mani met een album, een EP en verschillende singles. Toch is hij nog niet tevreden en die ontevredenheid heeft niet alleen met zijn muziekcarrière te maken. "Ik ben deels succesvol, maar nog niet helemaal. Wanneer ik genoeg money heb en met mijn dochter kan zijn wanneer ik wil, ben ik dat pas." Door struggles met de moeder van zijn dochtertje, kan hij haar helaas niet zien wanneer hij wil. "Dat zou ik vaker willen, dat we dan samen dingen kunnen doen. Dat zijn van die dingen, waardoor ik niet superblij kan zijn. Maar het komt goed, daarom blijf ik altijd strijden. Ik ben niet van het opgeven."

Geweld

Mani had het ook nog over de jongere rappers van nu en de manier waarop zij succesvol worden. Mani: "Je ziet nu jongens met rap en positieve dingen money maken. Vroeger kon dat alleen met kilo's verkopen. Wat dat betreft gaat het nu wel beter, maar dat zal nooit alle problemen oplossen." Met problemen bedoelt de rapper het geweld dat de laatste tijd vaak gebruikt wordt onder jonge rappers.

"Rap is misschien een reden dat criminaliteit bestaat. Het draait tegenwoordig om: kijk wat ik heb. Maar je vergeet dat er ook mensen zijn die niks hebben en willen wat jij hebt. Zo iemand gaat je kantelen. Je mag 'm jaloers noemen of een hater, maar hij denkt gewoon: fuck you, ik wil m'n fucking brood. Als jij de hele dag voor leeuwen met vlees gaat zwaaien, komen ze je halen. Wij mensen zijn ook animals. Ik keur die dingen af, maar begrijp hoe ze gebeuren."

Ster advertentie
Ster advertentie