FunX

Documentaire: For The Love of Chocolate

  1. Newschevron right
  2. Documentaire: For The Love of Chocolate
Koop maar flink veel chocolade in voor de komende feestdagen, want het zal de komende jaren alleen maar duurder worden. Dat komt doordat de cacaoteelt steeds schaarser wordt. Fernando sprak met Nico Roozen van Solidaridad, die tevens de oprichter is van Max Havelaar. Volgens hem is het probleem dat mensen steeds meer chocolade willen, maar dat de kleine boeren in bijvoorbeeld Afrika niet aan de vraag kunnen voldoen. "Ze beschikken niet over de kennis om die cacao goed te telen en meer producten van een hectare te krijgen en goede kwaliteit te maken."

For The Love of Chocolate

Katja Römer-Schuurman is naar Ghana gegaan om met haar eigen ogen te zien hoe het hele chocolade-proces in elkaar zit. Zondag is het eindresultaat te zien op National Geographic, in de documentaire 'For The Love of Chocolate'.

Boeren trainen

Nico Roozen wil boeren trainen zodat de cacaoteelt professioneler wordt. Op die manier kan de productiviteit en kwaliteit omhoog. "Dat doe je door een betere boer van die boer te maken." De kennis is volgens hem aanwezig in die landen, maar het moet beter gedeeld worden en bij de boeren komen. "Lokale mensen kunnen we opleiden en trainen om die rol te spelen waarbij ze andere boeren meenemen in dat traject."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F69421982&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Prijzen sky high

"We verwachten dat aan het einde van deze eeuw, er een tekort van 30 procent is. Dus dat we meer cacao nodig hebben dan er geproduceerd wordt. Dat betekent dat de prijzen skyhigh worden. Die schieten echt door." Op dit moment is de cacaoprijs volgens Nico al twee á drie keer zo hoog als een paar jaar geleden. "Je ziet die stijging dus al."

{source}
<iframe src="http://player.vimeo.com/video/54406470?badge=0" width="550" height="310" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>
{/source}

Ster advertentie
Ster advertentie