FunX

Ariscaya van 'Dream School': "Ik was depressief, maar geloof nu weer in mezelf"

foto: NPO: Dream School
  1. Newschevron right
  2. Ariscaya van 'Dream School': "Ik was depressief, maar geloof nu weer in mezelf"

Tv-programma's over zelfontwikkeling zijn populairder dan ooit. Maar kunnen mensen wel echt veranderen? Of zullen oude patronen en karaktereigenschappen altijd terugkeren? Dat is wat Ingrid in TopiX besprak met Ariscaya (19). Zij had zelf behoorlijk wat dingen die ze aan zichzelf wilde veranderen en besloot daarom mee te doen aan Dream School. "Als je echt wil, kan je veranderen. Waar een wil is, is een weg."

Depressief

Ariscaya had een moeilijke jeugd. Ze kreeg te maken met mishandeling en woonde een tijd in blijf-van-mijn-lijfhuizen, pleeggezinnen en een crisisopvang. Ze worstelde met een depressie waardoor het ook op school niet lekker liep. Door mee te doen aan Dream School, wilde ze het roer omgooien door te leren hoe ze beter kan omgaan met haar emoties. Maar vooral door weer van haarzelf te gaan houden. "Voordat ik meedeed, was ik wel een beetje depressief. Ik was het leven zat."

Zwaar

Het was een zwaar proces, geeft Ariscaya toe. "Ik vond het heel lastig. Ik moest elke dag tegen mezelf zeggen: ik ben oké. Hoe meer je dat tegen jezelf zegt, hoe meer je in er in gaat geloven." Ariscaya wil dan ook graag aan anderen meegeven dat het belangrijk is om in jezelf te geloven. Daarbij heb je wel geduld nodig. "Het is echt niet binnen twee dagen opgelost. Daar gaan maanden overheen."

Inmiddels gaat het een stuk beter met Ariscaya. Ze heeft alles uit haar deelname gehaald en kan nu vol overtuiging zeggen dat ze trots is op zichzelf. "Ik heb weer zin in het leven!"

Anouk

Ook Dream School-deelnemer Anouk liet van zich horen. Zij is er ook van overtuigd dat je als persoon kan veranderen. "Je moet het uiteindelijk wel zelf doen. Je kunt hulp krijgen, maar de bal ligt uiteindelijk bij jezelf." De afgelopen tijd heeft ze flink aan zichzelf gewerkt en inmiddels is ze aangenomen op een opleiding: "Ik kan nu zeggen dat mijn toekomst goed gaat komen!"

Dream School
In Dream School krijgen veertien schoolverlaters les van verschillende bekende Nederlanders, waaronder Sylvana Simons, Juvat Westendorp en Melody Klaver. De lessen moeten hen motiveren om weer iets van hun leven te maken.

HULP BIJ DEPRESSIE

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 18.00 bereikbaar via 0900-1450 of mindkorrelatie.nl (chat, WhatsAap en mail) voor advies en hulp.

Ster advertentie
Ster advertentie