FunX

Rob werd ontvoerd door zijn tante en ter adoptie afgestaan

foto: Leon Blokhovefoto: Leon Blokhove
  1. Newschevron right
  2. Rob werd ontvoerd door zijn tante en ter adoptie afgestaan

Het lijkt bijna een verhaal uit een film, maar het overkwam Rob echt: hij werd kort na zijn geboorte in Zuid-Korea ontvoerd door zijn tante en afgestaan voor adoptie. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, vertelde hij aan FunX.

Adoptieverhaal

Rob en zijn adoptieouders hadden lange tijd geen idee van het bizarre adoptieverhaal dat zich had afgespeeld in Zuid-Korea. Pas toen Rob op zoek ging naar zijn biologische ouders, kwam de waarheid boven tafel. "Het is een moeilijk verhaal", vertelt Rob. Hij legt uit dat zijn familie altijd al een beetje tegen het huwelijk van zijn ouders waren.

Toen zijn moeder zwanger was, vertrok Robs vader naar de Emiraten om daar te werken. Op het moment dat de bevalling begon - twee maanden te vroeg - kon hij niet zomaar terug naar Zuid-Korea komen. "Hij heeft toen tegen zijn oudste zus gezegd: 'Moet je eens luisteren, jij bent mijn oudste zus, jij moet op mijn vrouw letten, want die gaat bevallen." Nadat Rob geboren werd, moest hij meteen naar de couveuse. Zijn moeder lag op dat moment in coma. "Mijn tante heeft toen mogelijk de boel omgekocht en gezorgd dat ik in een weeshuis terechtkwam en dat ik, toen ik op kracht was, zo snel mogelijk werd weggestuurd naar Nederland."

Rob werd ontvoerd en afgestaan ter adoptie

overleden dochter

Robs biologische ouders wisten lange tijd niet van zijn bestaan af. Zij dachten dat ze ouders waren geworden van een dochter die kort na de bevalling overleden zou zijn. Dat werd hen namelijk verteld door Robs tantes en oma die allemaal in het complot zaten.

Familie opsporen

Rob had in eerste instantie niet per se behoefte aan contact met zijn biologische familie. "Ik hou heel veel van mijn ouders hier en ik ben Hollands opgevoed, ik had niet zoveel met Korea." Toch besloot hij ze uiteindelijk op te sporen met behulp van het televisieprogramma Spoorloos. "Andere geadopteerden uit Zuid-Korea die ik kende waren zo op zoek naar hun ouders, maar konden die maar niet vinden. Ik dacht toen: misschien begrijp ik meer over hun verdriet als ik ook word afgewezen." Alleen dat gebeurde dus niet, want Rob vond zijn ouders juist wel. "Ik had het niet verwacht. Het klinkt ondankbaar, maar het boeide me eigenlijk niet of ik ze wel of niet vond."

foto: Privéfoto

Familie teruggevonden

Inmiddels is Rob heel blij dat hij zijn biologische ouders weer heeft teruggevonden. "Het is alsof ik de jackpot heb gewonnen." Robs situatie is namelijk heel uitzonderlijk. Veel Koreaanse families stonden hun kinderen af vanwege armoede en zijn moeilijk te traceren of willen liever geen contact meer. Rob was echter wel heel gewild door zijn ouders, die uit welvarende families komen. Toen Rob bij hen op de stoep stond, werd hij dan ook met open armen ontvangen. "Van het ene warme bad dat ik hier heb in Nederland, kwam ik in het andere warme bad terecht in Zuid-Korea. Dat is gewoon echt fantastisch."

Natuurlijk waren ze in eerste instantie wel heel verbaasd en geshockeerd, aangezien ze al die jaren in de veronderstelling waren dat ze een overleden dochter hadden. "Wat echt mijn hart brak de eerste keer dat ik daar kwam, was dat mijn moeder 's nachts mijn slaapkamer binnensloop, mijn hand pakte en huilend in het Koreaans tegen me praatte."

Contact

Inmiddels heeft Rob bijna elke dag contact met zijn ouders en drie jonge zusjes en hij gaat regelmatig op familiebezoek. Zijn tante heeft hij nooit meer gesproken: "Ze heeft wel haar excuses aan mijn vader aangeboden."

Steun

Op TikTok plaatste Rob onlangs een korte versie van zijn adoptieverhaal. Die post ging viral en hij kreeg veel reacties van mede-geadopteerden die zich herkenden in zijn verhaal. Daarom gaat hij binnenkort meer over dit onderwerp posten. “Ik hoop dat andere geadopteerden er ook een beetje steun uit kunnen halen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie