Naar homepage
FunX

Nilab (29) start doneeractie om geterroriseerd Syrisch gezin te helpen

foto: Instagram: @vanillliiiifoto: Instagram: @vanillliiii
  1. Newschevron right
  2. Nilab (29) start doneeractie om geterroriseerd Syrisch gezin te helpen

Er gaan momenteel schokkende beelden rond op social media van een Syrisch gezin uit Heerlen dat ernstig wordt lastiggevallen door agressieve buren. Tienduizenden mensen deelden de video en eisen dat er actie wordt ondernomen. Ook Nilab wilde de familie graag helpen en startte daarom een doneeractie. Daarvoor heeft ze inmiddels meer dan 19.000 euro opgehaald! Nilab vertelde er meer over in Start met Fernando.

Molotovcocktails

Op de beelden is te zien hoe er molotovcocktails in de tuin van het gezin worden gegooid en hoe een man gewapend met een stok het huis probeert binnen te dringen. Ook is gefilmd hoe een van de buren vanaf zijn balkon met een waterpistool met chloor naar beneden spuit en hoe de vader wordt aangevallen door de hond van de buurman.

'Ik kon niet meer slapen'

Nilab kon haar ogen niet geloven toen ze de beelden zag en besloot meteen in actie te komen. "Het waren verschrikkelijke beelden", zegt ze. "Ik kwam ze tegen rond drie uur 's nachts en kon daarna niet meer slapen. Toen begon ik na te denken. Justitie deed, zoals we weten, helemaal niets, terwijl dit al maanden aan de gang was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doneeractie

Het is niets nieuws voor Nilab om andere mensen in nood te helpen. Zo zette zij eerder dit jaar nog een doneeractie op voor Gilly, die uit Hilversum werd weggepest na jaren van racistische pesterijen rond haar ijssalon. "Ik heb eerder gezien hoe bereid mensen zijn om anderen in nood te helpen. Dus ik dacht: ik ga het gewoon nog een keer proberen."

Ze besloot daarom ook een inzamelingsactie te starten voor het Syrische gezin. Nilab deelde de doneersite vervolgens in een Facebookgroep waar het filmpje al rondging, waarna ze ging slapen. Eenmaal wakker de volgende ochtend, was Nilab blij verrast. "Toen ik wakker werd, stond er al 3000 euro op de teller. Inmiddels staat de teller op bijna 20.000 euro. Het doel is 25.000 euro, dus we zijn er bijna. Ik wil echt iedereen bedanken die tot nu toe gedoneerd heeft. Een anoniem persoon heeft zelfs 1000 euro gedoneerd."

Ondergedoken

Het Syrische vluchtelingengezin is inmiddels ondergedoken in België. Nilab leeft erg mee met het hen, aangezien zij zelf uit een Afghaans gezin komt dat ook ooit heeft moeten vluchten. "Ik weet heel goed hoe het is om op te groeien in een vreemd land. Ik heb mijn moeder alles moeten zien oppikken from scratch. Ik weet gewoon hoe lastig dat kan zijn en wat voor ernstige trauma's mensen uit een oorlogsgebied hebben. Dit Syrische gezin is net gevlucht voor een oorlog en komt nu opnieuw in een oorlogsgebied terecht."

Verwerken van trauma

Met het ingezamelde geld hoopt Nilab dat het gezin deze traumatische ervaring kan verwerken. "Dit verhaal kennen we helaas maar al te goed in Nederland: de politie, gemeente en Justitie zijn er niet voor gemarginaliseerde groepen. [...] Ik kan me niet voorstellen wat dit arme gezin heeft meegemaakt, maar ik wil een bedrag inzamelen om ze te helpen een tijd rust te nemen en hun veilige plekje elders op te bouwen, zonder de extra stress die geldzorgen met zich meebrengt. Daarnaast mogen ze weten dat mensen achter hen staan en dat ze gesteund worden", schrijft ze op de pagina van haar doneeractie.

Nilab heeft nog geen contact gehad met het gezin, maar is er nu volop mee bezig om dat voor elkaar te krijgen. "Ik heb zowel Muslims Rights Watch als hun advocaat gemaild. Daar heb ik nog niet echt een reactie op teruggekregen. Mijn derde optie is Bas Smit mailen, want hij heeft ook een doneeractie opgezet. En anders blijf ik het advocatenkantoor bellen totdat zij mij in contact brengen met het gezin. Daarna moeten we kijken hoe we dit fiscaal gezien kunnen overmaken. Zodra dat rond is, gaat het direct naar het gezin toe."

Ster advertentie
Ster advertentie