FunX

“Hou café open na schietpartij”

  1. Newschevron right
  2. “Hou café open na schietpartij”
Het Amsterdamse (hiphop-)café De Duivel werd in december gesloten vanwege een schietpartij. Eigenaar Daniel Eeuwens onderhandelt nog altijd met de gemeente over de toekomst van de zaak. Hij roept bezoekers op om steun te betuigen en organiseert daarom een benefietavond in de Melkweg. Vind jij het terecht dat een café moet sluiten na een schietpartij? En wat moet zo’n eigenaar doen om jouw veiligheid te waarborgen?

Stemmen

In CritiX werd maandag de volgende stelling aan je voorgelegd: 'Als er een schietpartij plaatsvindt in een uitgaansgelegenheid, dan moet deze worden gesloten door de overheid'. Zo’n 92% van de stemmers op de FunX-app en de website FunX.fm, klikte op ‘oneens’. Kortom, een grote meerderheid vindt niet dat een tent gesloten moet worden, nadat er is geschoten.

Reacties

Aan de andere kant kwamen er ook reacties binnen van luisteraars die bezorgd zijn om hun veiligheid. Op Facebook.com/FunXFM bijvoorbeeld:

Shurmel: “Ja en daarom zeggen mensen: “Ik ga niet meer uit, ik blijf lekker thuis.”
Desilu: “Ja, de eigenaar zou van mij ook geen tent meer mogen openen.”
Hans: “De schieters moeten harder worden gestraft. Als je een wapen bij je heb spoor je niet.”
Ashley: “Geef een horeca-eigenaar drie kansen. Derde keer, is sluiten.”

De Duivel

Café-eigenaar Daniel Eeuwens is nog in gesprek met de gemeente Amsterdam. Zo wil Amsterdam onder andere dat de café-eigenaar een detectiepoortje laat installeren, “maar dat kost veel geld en het jaagt de klanten weg in zo’n klein café”, aldus Eeuwens. “De Duivel is geen club.” Volgens hem zou een goede portier met een scanner voldoende moeten zijn.

Muziek

Het opvallende is dat er ook wordt gesproken over de muziek die er in De Duivel wordt gedraaid. "Alsof dat aanzet tot geweld. We draaien funk, soul en hiphop en daar komen veel leuke mensen op af. Veel van onze bezoekers hebben me gemaild om hun steun te betuigen en dat zijn echt geen criminelen.”

Benefiet

Eeuwens maakt inmiddels veel kosten, omdat De Duivel gesloten is. Hierdoor lanceert hij op 18 maart een benefietavond in De Melkweg. “Voor het feest is er een debat over horeca en veiligheid in de hoofdstad”, meldt de café-houder.

Jouw mening?

Dit is natuurlijk een probleem dat in alle grote steden ook voorkomt. Moet een café gesloten worden/blijven, na geweld zoals een schietpartij? Wanneer voel je je dan veilig in een café of discotheek? Wat is daar voor nodig?

Reacties in de radioshow met Q-Bah:
{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F37335714&show_artwork=true"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie